Domovi umirovljenika uveli video igrice: “Ne možemo mladima prepustiti svu zabavu”

Jasmina Grgurić Zanze
11. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Korisnici domova za starije u Hrvatskoj tek su u pandemiji dobili mogućnost video poziva sa svojim bližnjima s kojima se u vrijeme izolacije ne mogu susretati. No, u drugim zemljama otišli su korak dalje pa svojim stanarima ponudili popularne video igrice kako bi im smanjili osjećaj usamljenosti i izoliranosti.

Ilustracija: Pexels

Video pozivi s unucima ne mogu zamijeniti susrete i aktivnosti uživo. Pandemija je uvelike pojačala osjećaj izoliranosti i usamljenosti starijim generacijama smještenima u domu. Kako bi nešto poduzela po tom pitanju, britanska Sela za umirovljenike sklopila su partnerstvo s popularnim brendom Xbox te nabavila igraće konzole.

Odličan način za povezivanje s unucima

Retirement Villages sela za umirovljenike imaju na brojnim lokacijama diljem Engleske. Kako sam naziv govori, nije riječ o klasičnim domovima, nego naseljima kuća okruženih prirodom. Ipak, takav život u pandemiji, koliko god idilično izgledao, može biti poprilično usamljen kada se nema s kime ni popričati. No, stanarima će u tomu sada pomoći moderno “gejmanje”.

Bračni par već 18 godina svaki dan igra video igricu, tko izgubi mora skuhati čaj

Osim dobre razonode i “ubijanja vremena” ova aktivnost odlična je tema za razgovor s unucima koji igraju doslovno iste igrice, od vožnji auta do ratovanja s krstaricama. Čini to idealan spoj stare i mlade generacije u obitelji koja se sada međusobno može puno bolje razumjeti.

Upravo to i jest svrha ove suradnje kako bi se djedovi i bake s unucima povezali na jedan posve novi i uzbudljivi način uz puno zabave i smijeha. Osoblje pritom potiče stanare da uzmu upravljače u ruke i otisnu se na virtualno putovanje, bilo da je riječ o auto utrkama u Forzi ili krstarenju morima u Sea of Thieves.

Igranje igara zajedno s unucima preko videa stvara osjećaj povezanosti, a prilike ima i za popričati usput o dnevnim aktivnostima. Ujedno, mladi uče stare novim vještinama, dok su oni pak sretni što su savladali nešto novo.

Revolucionarni je ovo pristup “gejmanja” koje tako više ne poznaje generacije, već je otvoreno i pristupačno za sve naraštaje, što je posebno važno u pandemiji.

“Ne možemo mladima prepustiti svu zabavu”

“Covid je bio okidač velike promjene u korištenju tehnologije, posebno u povezivanju ljudi i ublažavanju usamljenosti. Posebno smo zainteresirani da se različite generacije povežu i podijele iskustva. To je bit Xbox-ova projekta. Zabavljati se sa svrhom” – kazao je izvršni direktor Retirement Villagesa, Will Bax, piše Ibbonline.

S druge strane, karantena je potaknula korisnike da prihvate tehnologiju kako bi mogli komunicirati s prijateljima i obitelji. Igrice im sada omogućavaju da se angažiraju, povezuju, pronalaze zajednički temelj te da uživaju u zabavi igranja.

“Isprva nisam znala što da očekujem, ali igra vožnje bila je interaktivna i zapravo prilično zabavna jednom kada sam savladala upravljač. Uvijek sam pretpostavljala da je to za mlade, ali ne možemo njima prepustiti baš svu zabavu” – kaže Hazel, jedna od stanarki sela za umirovljenika.

A kako to izgleda u stvarnosti možete pogledati u videu.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap