[VIDEO] Američka ratna veteranka u dobi od 100 godina još uvijek aktivno doprinosi društvu

Jelena Ratko
21. travnja 2018.
Priče
A- A+

Ova ratna veteranka iza sebe ima bogato životno iskustvo i mnogo uspješno savladanih izazova. Najveći je, ipak, bio doživjeti stotu. Radivši kao zapovjednica vojne trupe u Drugom svjetskom ratu osvijestila je što je zaista važno, te danas pokušava prenijeti svoje znanje i iskustvo na mlađe generacije. Njihove vrijednosti i stavove nastoji promijeniti, kako bi svijet jednog dana mogao napokon biti ljepše mjesto.

Foto: screenshot

Millie Bailey iza sebe ima sto godina života, a tijekom Drugog svjetskog rata bila je zapovjednica američke ženske ratne jedinice. Vidjela je i doživjela sve i svašta, kaže, a ono što ju jedino još uvijek pogađa jest diskriminacija i neprihvaćanje.

Od 1975. godine nije imala plaćen posao, no posljednjih nekoliko desetaka godina aktivno volontira u raznim udrugama: za pomoć bolesnoj djeci, za pomoć vojnicima na bojištima, za obrazovanje i policijsku zaštitu. Nada se da će nove generacije u budućnosti biti pametnije te joj je velika želja da svijet doživi dolazak nekih boljih ljudskih bića.

https://vimeo.com/151332660

Također, zahvaljujući zakladi srednje škole u kojoj je dugo vremena volonterski predavala, osnovan je Fond Millie Bailey, njoj u čast. Sredstva iz fonda bit će u cijelosti uložena za pomoć manjinskim skupinama učenika i učenicima slabijeg socioekonomskog statusa.

Millie Bailey je borkinja, no vjerojatno zahvaljujući svojoj prošlosti, u kojoj je često bila ponižavana od strane drugih rasa i nacionalnosti te onih financijski stabilnijih oko sebe.

[VIDEO] 95-godišnji veteran Drugog svjetskog rata pilotira posljednji put

Prisjeća se svoje majke koja je davala sve što je imala svojoj djeci, a imala je vrlo malo. Millie danas smatra kako bi se tako trebali ponašati svi – prema svima.

Ponosna je na svoju fotografiju s predsjednikom Clintonom već dugi niz godina, no, tvrdi, nikada se nije nadala da će putovati još jednom povodom susreta s drugim državnim vođom – predsjednikom Obamom.

Ima ljudi koji su spremni žrtvovati sve za druge – Millie je jedna od njih. I dan danas, šalje dnevne pakete vojnicima na bojišta i volontira s djecom. Mali volonterizam je važan, smatra Millie i za kraj dodaje kako bi bila veoma ponosna na sebe kada bi i druge ljude uspjela motivirati na slične akcije.

 

Copy link
Powered by Social Snap