[VIDEO] 95-godišnji veteran Drugog svjetskog rata pilotira posljednji put

Vladimira Paleček
18. studenoga 2017.
Novosti
A- A+

Pilot Gerald Parker (1922.-2017.), 95-godišnji veteran Drugoga svjetskog rata, pilotira C47 vojnim zrakoplovom, vojnom inačicom Douglas DC-3 transportnog zrakoplova kojim je upravljao tijekom Drugog svjetskog rata. U ovome, posljednjem letu, još uvijek lucidni Parker prisjetio se invazije na Francusku, Dana D.

Gerald Parker screenshot: YouTube

“Sjećam se svega kao da je bilo jučer – govori, dodajući da je tada imao dvadest i jednu godinu. – Bio sam pod velikim stresom zbog velikog broja zrakoplova u zraku i straha da ne dođe do sudara”

U fomaciji u njegovoj eskadrili bilo je po 18 zrakoplova u 4 eskadrile, znači ukupno 72. Morali su poletjeti brzo; svi su bili u zraku za četiri minute.

Dok uživa u pogledu i posljednjem pilotiranju ovaj se vremešni veteran prisjeća i kako nisu imali padobrana pa su stoga nisko letjeli. A letjeli su čak i pogođeni, s velikim rupama u zrakoplovima.

“Nismo imali nikakve radio komunikacije, vladala je potpuna tišina. Znao si da je netko pogođen tek ako si to očima mogao vidjeti – prisjetio se Parker.”

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap