Upravitelj Humane Nove: ‘Mjesečno sakupimo više od 50 tona tekstila, a uz to nam je cilj stvarati pozitivne promjene’

Ana Kanazir
12. listopada 2022.
Priče
A- A+

Humana Nova je socijalna zadruga osnovana 2011. godine s glavnim ciljem povećanja mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom i drugih marginaliziranih skupina u Međimurskoj županiji, ali i željom za sakupljanjem i ponovnom upotrebom tekstila. Detalje o socijalnoj zadruzi i načinu njezinog rada te utjecaju na društvo ispričao nam je upravitelj Humane Nove, Ivan Božić.

Humana Nova

Izrada papuča Bibika | foto: Humana Nova, privatna arhiva

Socijalna zadruga Humana Nova osnovana je u sklopu projekta ESCO – “edukacija za socijalno zadrugarstvo – nove mogućnosti za osobe s invaliditetom” koji je provodio Autonomni centar – ACT (danas ACT Grupa). Cilj Humane Nove je bio i ostao zaposliti marginaliziranih skupina društva, smanjiti ekološki problem gomilanja tekstila u komunalnom otpadu i doprinijeti kvaliteti života u zajednici. Na mjesečnoj bazi ova zadruga sakupi više od 50 tona tekstila koji se onda dalje prerađuje i od njega se stavaraju uporabni predmeti.

Put do uspjeha nije bio lagan

Sama ideja o otvaranju socijalne zadruge javila se nakon što je gospodin Božić vidio kako to funkcionira na europskoj razini pa je odlučio isto probati napraviti i u Hrvatskoj. Iako nije uvijek sve išlo glatko, pokazalo se kako se trud stvarno na kraju i isplatio.

– Ideja o društvenom poduzetništvu i recikliranju temeljena je na europskim primjerima dobre prakse. Na početku svoje društveno poduzetničke karijere bio sam na nekoliko putovanja gdje sam vidio kako funkcionira centar ponovne uporabe i upoznao se s različitim organizacijama koje su u svoj rad uključivale različite marginalizirane skupine. Postavilo se pitanje zašto takvi modeli ne bi funkcionirali i kod nas. Dokazali smo da funkcioniraju i čine dobro zajednici i okolišu. Bilo je tu puno učenja, mukotrpnog rada i odricanja, ali upornost i predanost su nas doveli do današnjih rezultata, otkrio je Božić.

Također, u vrijeme otvaranja zadruge u Međimurskoj je županiji bio velik broj nezaposlenih osoba s invaliditetom kao i nezaposlenih Roma, a uz to je i došlo do propadanja tekstilne industrije pa je veliki broj radnica ostao bez posla. Božić je vidio kako bi odgovor na te društvene probleme moglo biti osnivanje socijalne zadruge i pri tome je bio potpuno u pravu. Danas je sjedište Humane Nove u Čakovcu, imaju izdvojeni pogon u Varaždinu i podružnicu u Dugoj Resi, a djeluju i na području sjeverozapadne Hrvatske, gdje u suradnji s komunalnim poduzećima sakupljaju tekstil.

Radni zadaci se prilagođavaju radnicima

Upravitelj zadruge je otkrio kako imaju nekoliko zaposlenika koji su pred mirovinom, dok su jednu radnicu koja je radila od samih početaka zadruge, nedavno ispratili u mirovinu. Kaže kako radnici koji su pred mirovinom obavljaju svoj posao dobro i kvalitetno, u skladu sa svojim mogućnostima.

– Kod nas se ne radni na normi pa nema posebnog pritiska. Svjesni smo mogućeg pada radne učinkovitosti s godinama, ali s obzirom na strukturu radnica i radnika sa smanjenom radnom učinkovitošću, o tome komuniciramo i sukladno tome se po potrebi prilagođavaju radni zadaci radnika.

Sakupljanje tekstila | foto: Humana Nova, privatna arhiva

Sakupljeni tekstil se dalje prerađuje

Prije svega, kada se govori o brojkama, potrebno je reći da se broj sakupljene količine tekstila povećava iz godine u godinu. Božić nam priznaje kako na mjesečnoj bazi zadruga sakupi i više od 50 tona tekstila, ovisno o periodu godine. Što se tiče godišnje razine, kaže kako su samo prošle godine sakupili više od 640 tona tekstila, dok su od samih početaka do danas sakupili više od 3.000 tona tekstila.

Veliki su to brojevi, pogotovo kada znamo kako se isti taj tekstil dalje iskorištava u razne svrhe.

– Tekstil koji sakupimo sortiramo na nekoliko različitih kategorija. Očuvanu odjeću prodajemo u našem second-hand dućanu i tako joj produžujemo vijek trajanja. Dio tekstila koristimo za izradu recikliranih proizvoda (torbe, ruksaci, pernice, pregače, kutice za odgojiteljice, …). Iz tekstila koji preostaje sortiramo pamuk kojeg režemo na industrijske krpe i prodajemo metaloprerađivačkoj i drvnoj industriji. Sav preostali tekstil reciklira se u suradnji s Regeneracijom iz Zaboka u konačni proizvod: filc, koji kasnije pakiramo u našem pogonu, rekao nam je upravitelj zadruge.

Također, napominje kako surađuju s više od 130 nacionalnih i internacionalnih kompanija (Ikea, Decathlon, A1, Belupo, Erste banka,…). To su tvrtke koje posluju na društveno odgovoran način, kupuju njihove proizvode i žele podržati rad marginaliziranih skupina. S nekim tvrtkama surađuju i u organiziranju akcija sakupljanja tekstila, dok ovaj sustav šire i na druga geografska područja.

Organiziraju se i kreativne radionice

Osim što recikliraju, na kreativnim radionicama uče djecu, ali i odrasle kako da recikliraju tekstil. Radionice se održavaju u suradnji sa školama, institucijama, tvrtkama i drugim organizacijama. Božić kaže kako je ovo i prilika da se prezentira rad zadruge, da se pokaže da tekstil ne mora nužno biti otpad, već ga je moguće ponovno upotrijebiti i dati mu novu vrijednost. Osim toga, sudionici se upoznaju s radom osoba s invaliditetom i marginaliziranih skupina što utječe na smanjenje predrasuda.

Upravo se ove radionice planiraju ponovno provoditi u školama u prvom dijelu iduće godine.

Veliki planovi za budućnost

Božić nam je otkrio kako u budućnosti želi proširiti poslovanje, povećati broj poslovnih suradnji, broj radnika, a uskoro kreće izgradnja i otvaranje novog pogona i dućana čija je lokacija još uvijek tajna.

– Sada je najvažnije preživjeti zimu, period krize energenata, prelazak na euro i druge izazove koji su pred nama. Krizu dočekujemo spremni, svaki korak je pomno isplaniran, radimo na tržištu i razvoju poslovanja u svim smjerovima. Širenje ekološkog i društvenog utjecaja, stvaranje pozitivnih promjena za dobrobit društva i zajednice naš je najvažniji cilj koji svakodnevnim radom i trudom ostvarujemo.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap