Umirovljenik osmislio aplikaciju za učenje matematike, vježbati možete s unucima!

Jasmina Grgurić
4. lipnja 2020.
Priče
A- A+

Kako pomoći unucima da brže nauče osnovne računske operacije? Rješenje donosi umirovljeni nastavnik Adam Alković koji je još za radnog vijeka osmislio jedinstveni sustav zbrajanja i oduzimanja, množenja i dijeljenja. Sin Miroslav očevu je ideju nedavno pretočio u korisnu web aplikaciju, a učitelj Adam ispričao nam kako je nastao alat za nikad važnije učenje kod kuće.

Adam Alković/Pametna guja

Umirovljeni 74-godišnji nastavnik Adam Alković učenike razredne nastave podučavao je punih 40 godina. Iako je u mirovini već osam godina, nedavno je svjetlo dana ugledala korisna web aplikacija “Pametna guja” čiji je idejni začetnik. Program služi učenju osnovnih računskih radnji za niže razrede osnovne škole, a projekt je razvio i na Internet postavio njegov sin Miroslav.

Ideja s ploče koja je ubrzala proces učenja

Idealan je to alat za roditelje, djedove i bake koji čuvaju unuke kako bi s njima učili i vježbali množenje, dijeljenje, zbrajanje i oduzimanje uz igru i zabavu, ali i usvajanje vrijednog znanja u slučaju pogrešaka. Provjerili smo kako je umirovljenik, koji je radni vijek proveo bez računala, uopće došao na ideju za razvojem moderne i korisne internetske aplikacije, koja se ipak u začetku rodila na dobroj staroj školskoj ploči.

Umirovljeni nastavnik Adam Alković osmislio “Pametnu guju”

“Kada sam radio u školi, nije bilo kompjutora. U razredu je znalo biti i 38-ero djece pa nije bilo nimalo lako sa svima ponoviti gradivo i provjeriti njihovo znanje iz matematike. Trebao mi je učinkoviti sustav pomoću kojega bih odmah znao koliko koje dijete zna. Osnovne računske radnje uče se u prvom i drugom razredu, u trećem se već prelazi na složenije radnje pa je potrebno utvrditi osnovno gradivo iz matematike, pri čemu sam primijetio da ima učenika koji to još nisu savladali. Tako je nastala ova ideja” – otkriva nam umirovljeni nastavnik iz Slavonskog Broda.

Realizacija u doba korone i učenja kod kuće

Ideja je zaživjela u primjeni na školskoj ploči, a dok je još radio, Alković je pitao sina može li se sustav implementirati na internetu. No, realizacija je pričekala sve do ove godine kada se idealno poklopila s nikad važnijim učenjem kod kuće za vrijeme epidemije te unučicom koja ide u drugi razred. Pametna guja osvanula je na Internetu i već osvojila srca prvih korisnika.

učenje umirovljenici
Učenje engleskog u mirovini: "Da sam učio riječ na dan, mogao sam govoriti kao Amerikanac"

“Zadnju godinu rada imao sam 22 učenika u razredu pa sam se mogao posvetiti svakom djetetu i puno više napraviti. Na ploču sam napisao brojeve od 0 do 10 i djeca su sama govorila umnoške sa svakim brojem. Svi su na ovaj način savladali računske radnje i uvidio sam koliko je mehanizam koristan. Djecu treba znati motivirati. Činio sam to i kroz ocjenjivanje. Svi su kretali s odličnim kako bi ih to dalje potaklo i držalo” – kaže nam nastavnik Adam.

Sve brige ostavljao pred učionicom

Cijeli radni vijek proveo je u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića, ali ona mu u mirovini ne nedostaje.

“Takva sam osoba, kada bih ulazio u razred, sve ostalo bi ostavljao pred vratima učionice, ništa drugo nije postojalo, a isto tako je i sada, o školi više ne mislim jer je došlo vrijeme za druge stvari. Supruga i ja živimo skromno i dvije su nam mirovine dovoljne, no ne bi bilo od viška kada bi jednog dana i od ove aplikacije mogli nešto zaraditi. Ali, za to treba vremena” – kaže Adam Alković koji se računalom ipak naučio služiti u školi pred kraj svog radnog vijeka pa danas svakodnevno ide na internet i čita vijesti i kolumne.

Pametnu guju (koju možete naći na ovom linku) žele razvijati i dalje, prevesti na strane jezike te je učiniti internacionalnim alatom za učenje i ponavljanje matematike. Koliko je aplikacija korisna, najbolje će se pokazati na početku nove školske godine. I to bez straha od grešaka, jer i za njih nudi rješenja kroz ponuđene postupke izračuna, što je čini puno pametnijom od – kalkulatora!

 

 

Umirovljenik osmislio aplikaciju za učenje matematike, vježbati možete s unucima!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap