Učenje engleskog u mirovini: “Da sam učio riječ na dan, mogao sam govoriti kao Amerikanac”

Silvija Peras
22. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Ako ne znate što biste radili u izolaciji, učenje jezika uvijek je dobra ideja. Prostor Udruge umirovljenika u Zadru jednom tjedno je učionica za nastavu engleskog jezika. Članovi engleski uče par mjeseci. Iako je većina njih počela u mirovini, neki od njih imaju osnove od prije. Ovo su njihovi dojmovi.

umirovljenik čita

Foto: Unsplash

Provjerili smo kako članovima zadarske Udruge umirovljenika ide učenje engleskog jezika. Tečaj u Udruzi održava se jednom tjedno već nekoliko mjeseci.

Umirovljenici s kojima smo popričali, tijekom života su najčešće učili samo njemački. Sada su vidjeli potrebu za engleskim jezikom, pretežno zbog apartmana koje iznajmljuju turistima, ali i zbog putovanja. Nastavni plan koji provode dvije volonterke kreiran je specifično za potrebe i tempo učenja starijih osoba.

Riječ na dan puno znači

Ivan (66) voditelj je Udruge umirovljenika u Zadru. Iako je organizirao satove engleskog jezika u Udruzi, ne sudjeluje u njima. Komentira da ga je mogao naučiti od svoje žene koja je umirovljena profesorica engleskog jezika.

“Od osnovne škole mi je ostala averzija. To je kada nemaš pravog profesora koji će ti dati početak. Da sam učio samo riječ na dan sa ženom, mogao sam govoriti već kao Amerikanac” – kaže nam Ivan.

Jeziku se treba posvetiti

strani jezik
[Kutak za Engleski] Saznajte kako možete početi učiti strani jezik s nama već danas

 

Nada (66) u Udruzi ponavlja osnove koje je naučila s mormonima. Njihova zajednica svake godine organizira podučavanje za početnike.

“Dečki su Amerikanci i bio nam je problem komunicirati s njima. Oni uče hrvatski jezik samo šest mjeseci. Tamo sam išla s pauzama nekoliko godina. Malo idem pa prestanem. Već sam nešto naučila kod njih, bez obzira na to što nisam mogla ići svaki puta” – priča Nada.

Kod njih su se satovi održavali dva puta tjedno, ali smatra kako to nije dovoljno da bi se jeziku pristupilo ozbiljno.

“Moj sin uči danski svaki dan šest sati. Tako za nekoliko mjeseci naučiš jezike. Treba više učiti. Problem je i da ne učimo kod kuće” –  dodaje Nada.

Potrebu za svladavanjem engleskog uvidjela je tijekom boravka u drugim državama. S njom se slaže i umirovljenica Vera koja kaže da u svim državama u kojima je bila svi znaju pričati engleski.

 “Lakše je onome tko ima osnovu”

Vera (64) je počela učiti u mirovini. Smatra kako je lakše onome tko je učio engleski u školi i sada ima neke osnove.

“Mislim da bi lakše bilo da učim njemački, jer imam osnove. To je i jezik kojeg sam dosta naučila i kroz život, van učionice” – kaže Vera.

Vera i Ivan slažu se da se u okviru udruge mogu naučiti samo osnove, dovoljne za komunikaciju kada ti dođu gosti.

“Za one koji su pravi početnici trebat će još više kako bi mogli komunicirati s gostima. Da i znam reći dvije, tri riječi gostu, kad mi odgovori, što ću onda?” – dodaje Vera.

brojevi engleski

Foto: Materijali s posljednjeg sata na kojem su umirovljenici ponavljali brojeve

Treba biti fokusiran na učenje

Meri (68) također je s engleskim započela u Udruzi umirovljenika. Sve joj je novo i još radi na osnovama. Prije toga učila je samo njemački. Navodi kako je važno biti koncentriran.

“Kad mislim glavom ide, kada ne mislim, kada sam odsutna, ne ide. Sada sam odsutna” – kaže Meri.

Djeca upijaju jezik kao spužve

Umirovljenici ističu da je djeci lakše naučiti jezik. Uče kroz igru već u vrtiću bez problema, drukčije im mozak radi.

“Oni sve to brže savladavaju. Njih je vukla i televizija, ali najviše nauče kroz pjesme. Mi više zaboravljamo nego pamtimo – nadovezuju se Ivan i Vera.

Jezik možete naučiti i sami

Franjo (80) je pravi početnik. Ranije je učio njemački kako bi mogao komunicirati s turistima.

“Njemački sam učio sam. Naučio sam ga dovoljno da mogu komunicirati uz rječnik” – kaže.

Bez obzira na to učite li sami ili u grupi, radite li na tome svaki dan ili mislite da je u mirovini teže, jedno je sigurno. Za učenje je najvažnija volja.

“Ne bi ni bili ovdje da ne želimo učiti” – zaključila je Nada.

Učenje engleskog u mirovini: “Da sam učio riječ na dan, mogao sam govoriti kao Amerikanac”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap