Umirovljenik iz Slavonije već pola stoljeća zapisuje u blok vremenske uvjete u svojem gradu

Ana Kanazir
20. ožujka 2023.
Priče
A- A+

Bartol Bačić je 83-godišnji brijač iz Đakova koji ima jedan neobičan hobi. Naime, on svaki dan u svoj blok upisuje temperaturu i vremenske uvjete u Đakovu. Zbog ovoga je dobio nadimak pučki meteorolog, dok on kaže da je tek kroničar.

Umirovljenik iz Đakova u svojem dvorištu dok su iza njega termometri

Bartol Bačić u svojem dvorištu | foto: Screenshot HRT

Više od pola stoljeća umirovljenik iz Đakova Bartol Bačić u svojem dvorištu svaki dan očitava i bilježi temperature. Prvo mjerenje je tako u 7 sati ujutro, a nakon toga se mjeri preko dana kada je temperatura najviša.

Kako je ispričao za HRT, gospodin Bačić je sasvim slučajno krenuo s ovim hobijem. Dok je radio svoj posao u brijačnici, mušterije su često pričale o vremenskoj prognozi i tome kakvo je bilo vrijeme za određene manifestacije u Đakovu. Sada im ovaj brico može samo pokazati svoje podatke i spriječiti daljnju raspravu.

Prisjetio se da je prve podatke u svoj blok zapisao 20. ožujka 1972. godine, a sjeća se i kada su bile najniže temperature.

– Najniže su bile zapisane 2007., 9.veljače 23 ispod nule. A najviše temperature su sad bile u nekoliko datuma i godina. Po 40, rekao je umirovljenik u prilogu Renate Ostović za HRT.

Svoje rezultate često komentira i sa svojim sugrađanima na ulici koji ga često zovu i đakovački Vakula. Svojim evidencijama je pomogao čak i djelatnicima gradske uprave u procjeni štete od elementarne nepogode. Iako ima 83 godine, kaže kako će temperature mjeriti i zapisivati sve dok će moći.

Umirovljenik iz Đakova u svojem dvorištu dok su iza njega termometri
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap