Umirovljenik Drago ima 94 godine, a krv je dao čak stotinu puta

Jasmina Grgurić
27. listopada 2018.
Priče
A- A+

Drago Križe jedan je od onih ljudi koji žive nesebičnim davanjem za druge. Tako je krv dao više puta nego što ima godina, službeno 99, a neslužbeno kako sam broji čak 103 puta. No, brojke nisu niti važne, nego humanost…

Drago Križe/Crveni križ Hrvatska

Da ljudska plemenitost ne poznaje granice govori i primjer 94-godišnjeg Siščanina Drage Križe, koji je krv dao nevjerojatnih stotinu puta. Preciznije, Crveni križ bilježi da mu do jubileja nedostaje jedna brojka, dok Drago pamti i više od toga, čak 103 dobrovoljna darivanja iz svoje vene.

No, brojke nisu niti važne, nego humanost umirovljenika Drage koji je sudjelovao u prvoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi ikad, održanoj prije 65 godina, 25. listopada 1953. u nekadašnjem tvorničkom gigantu Željezara Sisak. A bio je i organizator toga događaja.

“Bio sam u vojsci kada je jedan od vojnika bio nastrijeljan pa smo mu dali krv, u Skoplju. Tada sam prvi put dao krv i nakon demobolizacije organizirao sam akciju kao zaposlenik Željezare. Sve kako su radnici vikali da ne daju krv, akcija je uspjela. Odazvali su se i pećari iz pogona i oni iz kancelarija. U malu salu došlo je oko 60 ljudi. Išao bih ja i sada, ali ne daju mi, neće me primiti zbog godina. Dosta sam ja star već, iako sam zdrav k’o dren” – ispričao je Drago Križe.

Gospodin Drago odazvao se i jučerašnjoj svečanosti u povodu 65. godišnjice organiziranog dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj, prilikom koje su jubilarnim darivateljima uručena priznanja. Pritom, dodao je da je ponosan, jer je dio jedne velike humanosti koja i danas okuplja velik broj darivatelja.