Umirovljenici solidarni s radnicima: “Ne može se raditi do 67, ali do referenduma neće doći”

Jasmina Grgurić
13. rujna 2019.
Priče
A- A+

Rad do 67. godine većini građana potpuno je neprihvatljiv, bilo da je riječ o radnicima ili umirovljenicima. Oni stariji među njima, u starosnu mirovinu išli su sa 55 godina, dakle čak 12 godina ranije nego što je to propisano novim zakonom. Stav naroda potvrđen je i s više od 700 tisuća potpisa za sindikalnu inicijativu “67 je previše”. Referendum tek treba održati, stoga smo pitali umirovljenike vjeruju li da će do njegova raspisivanja uopće doći te hoće li sindikati uspjeti u svojoj borbi za radnička i umirovljenička prava.

Foto: Mirovina.hr

Možda se to na prvi pogled ne bi reklo, ali umirovljenici su izrazito solidarni s radnicima. Ne treba nas to pretjerano ni čuditi, jer su iza njih desetljeća i desetljeća teških poslova koje su morali odraditi do zaslužne mirovine. Smatraju, stoga, da se raditi do 67. godine ne može i ne treba, zbog čega podržavaju referendumsku borbu sindikata.

Međutim, kada pitamo radnike, stvari stoje malo drugačije.

“Zašto pitate umirovljenike o referendumu? Njih je baš briga, bolje žive nego većina radnika!” – dovikivala nam je u prolazu jedna mlađa žena.

Razgovor s umirovljenicima o sindikalnim zahtjevima za smanjenje dobne granice odlaska u mirovinu, kao i penalizacije one prijevremene, otkrio nam je vrlo brzo da daju svoju punu podršku i radnicima i sindikatima i referendumu.

Elizabeta Kesner Foto: Mirovina.hr

“Lako je moguće da će Vlada na neki način stopirati raspisivanje referenduma, preko Ustavnog suda ili na neki drugi način. Kada bi se on i raspisao, uspjeh nije upitan i građani bi se sigurno izjasnili protiv rada do 67. godine i visoke penalizacije prijevremenog umirovljenja. Podržali bi to ne samo radnici, nego i umirovljenici. Treba uzeti u obzir i da je premalo radnika u odnosu na broj umirovljenika. Samim time ni mirovine ne mogu biti veće, jednostavno nema novca, meni je to jasno. Treba netko raditi za nas. Žao mi je mladih, kakvu će mirovinu imati? – kaže 78-godišnja Elizabeta Kesner.

Slavica Balija Foto: Mirovina.hr

“Znate što? S tim produljenjem dobi za mirovinu zapravo lupaju po onima po kojima mogu. Od kuda će uzeti drugdje novac? Ja imam 70 godina, ali sam zaradila punu mirovinu sa 35 godina staža, koliko je tada trebalo. Jednostavno nema smisla raditi do 67. godine, ali mislim da taj referendum neće uspjeti. Puno se tu priča, ali jednostavno ne vjerujem u uspjeh tih lupetanja. Političari samo meću u svoje torbe” – smatra Slavica Balija.

Umirovljenica Mirjana Foto: Mirovina.hr

“Gledajte, uopće ne znam hoće li referendum biti raspisan ili neće, kao ni to hoće li uspjeti. Iz godine u godinu mijenjaju uvjete odlaska u mirovinu. To su obične gluposti. Svako radno mjesto je drugačije i ne može se određivati isti radni staž za sve. Jedna teta u vrtiću, jaslicama sa 67 godina sasvim sigurno ne može raditi, to su apsurdi našeg društva. Produljenje radnog vijeka treba ostaviti eventualno kao mogućnost, a ne obvezu” – rekla nam je umirovljenica Mirjana.

Podsjetimo, Vlada je krajem kolovoza službeno potvrdila da je sindikalna referendumska inicijativa “67 je previše” sakupila 708 tisuća potpisa. Vladino izvješće poslano je natrag u Sabor, koji će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja. Čitava procedura mogla bi potrajati do kraja prosinca u vrijeme predsjedničkih izbora, kada se očekuje i raspisivanje referenduma. Sindikati bi od referenduma odustali jedino kada bi Vlada pristala ispuniti apsolutno sve postavljene zahtjeve građana.