Provjerom uzorka utvrđeno 708 tisuća valjanih potpisa. Vlada opet sve šalje u Sabor

Jasmina Grgurić
29. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Iako je to već svima odavno jasno, Vlada je na današnjoj sjednici i službeno potvrdila da je referendumska inicijativa “67 je previše” prikupila dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, a kojim se traži izmjena za građane nepovoljnih uvjeta za odlazak u mirovinu. Glavni među njima su vraćanje dobne granice za umirovljenje sa 67 na 65 godina, kao i umanjenje kažnjavanja prijevremenih umirovljenika.

Doživi mirovinu! I tebe se tiče!
foto: Tea Ovničević|mirovina.hr

Na današnjoj sjednici Vlada je, između ostalih pitanja, usvojila Izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative ’67 je previše’ o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Za provjeru potpisa bili su zaduženi Ministarstvo uprave i MUP.

“Provjerom broja uzorka od 49.952 potpisa utvrdili smo da je 708.713 potpisa valjano” – rekao je Nekić. Pojasnio je pak kako je inicijalno prikupljeno više od 745 tisuća potpisa.

inicijativa 67 je previše

Vlada šalje referendumsko pitanje na Ustavni sud: Moguće je da se uopće ne održi!

Međutim, dodao je da na potpisnima listama nisu navedena mjesta prikupljanja potpisa, zbog čega se nije moglo utvrditi jesu li se potpisi prikupljali u skladu s odredbom članka 8c Zakona o referendumu.

Prema toj odredbi, izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma može se održavati na svakom za to prikladnom mjestu u skladu s odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave (grada ili općine), a organizacijski odbor dužan je pet dana prije početka izjašnjavanja policiji prijaviti mjesta na kojima će se ono održavati, piše T portal.

Vlada će Izvješće sada opet poslati natrag u Sabor, a koji će sasvim sigurno referendumska pitanja poslati na provjeru ustavnosti Ustavnom sudu. Čitava procedura mogla bi potrajati do kraja prosinca u vrijeme predsjedničkih izbora. Sindikati bi od referenduma odustali jedino kada bi Vlada pristala ispuniti apsolutno sve postavljene zahtjeve građana.