HNB dao upozorenje bankama: “Naplata dizanja novca na šalteru ugrožava starije”

Josip Mihaljević
14. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Zagrebačka banka i OTP uvele su plaćanje naknadu za podizanje novca na šalteru. Zaba takvu naknadu primjenjuje od rujna, a OTP od kraja studenog. Stigao je odgovor od njihovog regulatora, tj. Hrvatske narodne banke koja smatra da tim potezom ugrožavaju starije.

Boris Vujčić, guverner HNB-a Foto: Mirovina.hr

Na adrese banaka koje su uvele novčanu naknadu za podizanje gotovine na šalterima uskoro će stići reakcija Hrvatske narodne banke, piše Jutarnji list u današnjem tiskovnom izdanju.

Zagrebačka banka i OTP odlučili su uspostaviti naknadu za podizanje gotovine na šalterima zbog navodnih gužvi koje se zbog toga stvaraju, a u HNB-u smatraju da takav potez ugrožava razne skupine građana, među kojima su i stariji.

“HNB smatra da su banke dužne pružiti svu potrebnu pomoć i poduku – na licu mjesta, u poslovnicama – kako bi stariji i nemoćni potrošači, kao i oni koji do sada nisu svladali upotrebu digitalnih kanala, što lakše svladali korištenje bankomata kao besplatnog kanala za podizanje novca. Također, očekujemo da banke ne dovode potrošače koji zbog svoje dobi, bolesti, smanjene pokretljivosti, invaliditeta ili drugog objektivnog razloga nisu u mogućnosti koristiti se bankomatima u diskriminirajući položaj, odnosno u situaciju da zbog spomenutih okolnosti nisu u mogućnosti iskoristiti mogućnost besplatnog podizanja gotovine.

S tim u vezi, HNB će bankama dati odgovarajuću uputu”, kazali su iz HNB-a.

Ogromna većina već danas koristi bankomat

Ne podižete mirovinu na bankomatu? Uskoro ćete sigurno početi!

U OTP-u su za Jutarnji list kazali kako je razlog uvođenja naknade gužva:

“Smanjenjem broja transakcija podizanja gotovine u poslovnicama naši šalterski djelatnici imat će više vremena za savjetovanje klijenata o korištenju proizvoda i usluga banke”, poručili su za Jutarnji list.

Naknada će u ovoj banci iznositi 4 kuna po transakciji koja je manja od 500.000 kuna, odnosno 100 kuna po transakciji koja je veća od tog iznosa. Također, neće se naplaćivati transakcije manje od 100 kuna dnevno, isplate s računa za zaštićena primanja i računa kojima raspolaže skrbnik, odnosno zakonski zastupnik poslovno nesposobnog korisnika računa.

Jutarnji list je od Hrvatske narodne banke dobio podatak da se već danas 89 posto svih gotovinskih transakcija odvija preko bankomata, što znači da samo 11 posto transakcija ide preko šaltera.

HNB je potrošačima također kazao kako su slobodni izabrati banku koja za njih ima najbolje uvjete i naknade, odnosno da u svakom trenutku mogu zatražiti uslugu prebacivanja računa u neku drugu instituciju.

HNB dao upozorenje bankama: “Naplata dizanja novca na šalteru ugrožava starije”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap