Umirovljenica otkrila novi hobi u mirovini: ‘Svaki rad me vuče naprijed da napravim nešto novo i drugačije’

Ana Kanazir
27. ožujka 2023.
Priče
A- A+

Umirovljenica Vesna Baćac iz Fažane je otkrila novi hobi u mirovini. Bavi se izradom predmeta od gline. Svojim rukama već šest godina stvara razne umjetnine, od malih figurica koje krase police njezinog doma do predmeta koje izrađuje za djecu. Kaže kako joj je ostatak obitelji vrlo kreativan pa tako njezine tete od 90 godina i dalje pletu.

Umirovljenica Vesna Baćac sa svojim figuricama koje je napravila od gline

Vesna Baćac | foto: Duško Marušić Čiči, Glas Istre

Mnogi umirovljenici tek u trećoj dobi otkriju nove hobije kojima se onda u potpunosti posvete. Jedan od primjera je i umirovljenik koji sakuplja kovanice, radi brodove od drva i iznajmljuje apartmane o kojima smo pisali ovdje. Svoj hobi u mirovini je prije šest godina otkrila i umirovljenica Vesna, a sve je krenulo sasvim slučajno.

Trudi se da svaki njezin rad bude malo umjetničko djelo

Damir Čakelić
Umirovljenik s nekoliko hobija: Sakuplja kovanice, radi brodove i iznajmljuje apartmane

Vesna je dobila zdjelicu za šećer koju je gledala i pomislila kako je lijepa, a pitala se može li možda ona napraviti nešto slično. Nakon razmišljanja je otišla na poduke i onda je sve krenulo. Na početku je radila male stvari i sitnice, a onda je 2017. godine došla u Udrugu Art Studio u Rojcu gdje je pronašla svoj stil, počela je raditi veće stvari, ali i razne skulpture.

– Srijedom odlazim u Rojc u Udrugu u koju sam se uključila 2017. Od tih prvih malih zdjelica nastale su veće, pa još veće, pa jedna lutkica, druga malo veća i zatim skulpture koje jako volim raditi, rekla je umirovljenica novinarki Heleni Mostarkić Gobbo za Glas Istre.

Tako Vesna izrađuje ljude, životinje, cvijeće, morske pejzaže, a kaže kako se uvijek trudi birati druge boje da svaki njezin rad bude pravo umjetničko djelo i da se svako razlikuje.

figurice od gline

Vesna Baćac | foto: Duško Marušić Čiči, Glas Istre

Talent je naslijedila od obitelji

Svaka figurica ima svoju priču, a nekada je rezultat drugačiji od početne ideje i u tome leži sva čar.

– Već unaprijed imam predodžbu kako bi nešto trebalo izgledati, ali ne bude to tako, otkrila je Vesna kroz smijeh i dodala kako ju svaki rad vuče naprijed da napravi nešto novo i drugačije.

Osim što predmete od gline radi za sebe i svoj dom, neke izrađuje i za svoju djecu i njihove prijatelje. Ipak, njezin talent nije slučajan. Kako kaže, većina obitelji joj je kreativna, a njezine tete koje imaju 90 godina i dalje pletu.

– Moja pokojna mama je šivala, tete su plele i dandanas pletu iako imaju skoro 90 godina. I pokojni tata je bio kreativan. Prije sam puno heklala, čim sam imala malo više vremena zbog posla koji je bio u smjenama, pa sam uglavnom bila kreativna navečer. Kao što i sad keramiku radim u noćnoj smjeni, od deset navečer nadalje, rekla je umirovljenica Vesna za Glas Istre. Uz ljubav prema glini, Vesna je u slobodno vrijeme i pripovjedačica priča za laku noć u Odjelu za pedijatriju Opće bolnice Pula.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap