Udruga ‘Kreni sad i odmah’ je udruga za sve s neurodegenrativnim bolestima, a pomaže im druženjem i kretanjem

Ana Kanazir
13. prosinca 2022.
Priče
A- A+

Udruga ‘Kreni sad i odmah’ je relativno mlada udruga koja službeno postoji od listopada ove godine, a temelji se na bilo kakvom obliku zajedničkog kretanja za osobe koje su oboljele od Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, demencije ili neke druge neurodegenerativne bolesti. I sam predsjednik Udruge, Dejan Đuran, ima Parkinsonovu bolest i najbolje zna koji su problemi svih osoba s ovim bolestima pa im je, barem na neki način, odlučio olakšati život. Pričali smo s njim o Udruzi i njezinim aktivnostima, kao i o zanimljivoj terapiji pokreta Switch2move.

Kreni sad i odmah

Udruga Kreni sad i odmah, | foto: Facebook, Udruga Kreni sad i odmah

Život s bilo kojom bolesti nije lagan, a pogotovo nije lagan život s bolestima kao što su Parkinsonova, Alzheimer ili pak multipla skleroza. Upravo zato postoje Udruge, ali i akcije koje omogućavaju što lakši život osobama s ovim bolestima.

1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Život s Parkinsonovom bolešću

Predsjednik Udruge je zbog bolesti morao prestati raditi jer više nije mogao obavljati svoj svakodnevni posao. Ovo je velik egzistencijalni problem, a osim toga se Dejan svakodnevno susreće i s problemima o kojima zdrave osobe i ne razmišljaju, kao što su: kako se potpisati, kako pokupiti sitniš s pulta ili kako izvesti neki svima normalan pokret.

– Parkinsonova bolest je u početku neprimjetna, prvenstveno za druge. Simptomi kao usporen govor uz zamuckivanje, drhtanje ekstremiteta su najočitiji u eventualnoj socijalnoj interakciji. No glavni simptom je ukočenost mišića. Upravo zbog toga je kretanje jako važno. Bolest je progresivna i neizlječiva, ali pravilan način života uz lijekove, čije se doze proporcionalno proteku vremena obično povećavaju, je može samo usporiti, otkrio nam je Đuran te dodao kako se ova bolest ne može spriječiti ili izliječiti.

Zbog bolesti dolazi i do nerazumijevanja okoline, zbog čega se javlja i socijalna izolacija koja je veliki problem i može utjecati na razvoj i progresiju bolesti, baš kao i neaktivnost. Dejan nam priznaje kako je upravo zbog toga rođena ideja o Udruzi.

Demencija – što je uzrokuje, kako je prepoznati i može li se liječiti?

Udruga je nastala spontano

Udruga ‘Kreni sad i odmah’ je udruga koja službeno postoji od listopada ove godine, dok su se sama ideja i rad na ciljevima rodili puno ranije. Kako nam kažu, sve je krenulo kada je predsjedniku Udruge Dejanu Đuranu dijagnosticirana Parkinsonova bolest, čiji se napredak može uvelike usporiti kretanjem. Upravo to je shvatio i Dejan koji je onda uzeo električni bicikl i odvozio stazu ‘Via adriatic bike’ u duljini od 1.600 kn, a nakon toga je i završio biciklistički maraton ‘Forrest Gump’ u duljini od 3.500 km.

Upravo su ove staze bile prekretnica jer je na tom putu susreo mnoge osobe s istom ili sličnom dijagnozom, ali nije bilo ni jedne cjelogodišnje aktivne udruge koja bi poticala kretanje za osobe oboljele od neurodegenerativnih bolesti. Dejan je znao da mora nešto napraviti po tom pitanju kako bi pomogao svim tim ljudima i s grupom entuzijasta je osnovao Udrugu.

– Udruga je svoje djelovanje usmjerila na sve oblike aktivnosti, prvenstveno zajedničkog kretanja, koji dokazano utječu na prevenciju i usporavanje razvoja neurodegenerativnih bolesti od kojih su najpoznatije Parkinsonova bolest, Multipla skleroza, demencija i Alzheimer. Cilj Udruge je da zajednički rade na boljitku njih samih, jer ovakve borbe ne može voditi nitko drugi, objasnili su nam iz Udruge.

Iako od Udruge ne možete dobiti liječnički savjet, dobit ćete brojne i raznovrsne zajedničke aktivnosti i puno dobrih vibracija.

switch2move

Switch2move | foto: Facebook Udruga Kreni sad i odmah

SWITCH2MOVE

Kao jednu od aktivnosti kretanja, Udruga provodi i vrlo zanimljivu terapiju naziva SWITCH2MOVE koja je važan novitet za sve oboljele od neurodegenerativnih bolesti. Ovu terapiju provodi plesačica, jedna od osnivačica Udruge i jedina licencirana voditeljica u Hrvatskoj, Irena Jeričević. Sam projekt je nastao u Nizozemskoj, a razvijen je na temelju znanstvenih istraživanja.

– Pod nazivom Switch2move krije se terapija plesnim pokretima uz glazbu i zvuk koja se zasniva na mentalnom angažmanu u kombinaciji s fizičkom aktivnošću. Prilikom terapije koriste se vlastito tijelo i emocije. Lako se izvodi jer nije bazirana na tehnici, već na kreativnom pokretu. Osoba ima slobodu i mogućnost kretanja kako i koliko može bez obzira na invaliditet, ističu iz Udruge te dodaju kako se terapija može izvoditi sjedeći ili stojeći, ali i kako najviše koristi od nje imaju osobe koje imaju umjerene oblike Alzheimera ili Parkinsonovu bolest jer im pomaže da i kod kuće poboljšaju svoju autonomiju, ali i svakodnevni život.

Saznali smo i kako će se ova terapija, odnosno radionica, održavati dva puta mjesečno uživo i dva puta mjesečno online, a Udruga radi i na tome da se broj korisnika i događanja uživo povećaju. Trenutno je lokacija održavanja Prečko, dok će vrijeme biti kasnije popodne kako bi mogli doći i svi oni koji su zaposleni.

Kreni sad i odmah

Dejan u vožnji električnim biciklom | foto: Facebook, Živjeti s Parkinsonom – biciklirajući

Parkinsonova bolest će se uskoro moći dijagnosticirati uz pomoć umjetne inteligencije, evo i kako

Još neke aktivnosti u Udruzi

Osim spomenutog SWITCH2MOVE u Udruzi se trenutno provode i projekti ‘Živjeti s Parkinsonom – biciklirajući’ pri čemu se električnim biciklom vozi dugim stazama. Do sada je odrađena već spomenuta staza ‘Via Adriatica bike’ od rta Oštro do rta Kamenjak i spomenuti ‘Forrest Gump’, a sljedeći pothvat će biti dužinom toka rijeke, od izvora do ušća, a ovisno o financijama radit će se o Dunavu ili Savi. Kako kažu iz Udruge, cilj ovog projekta je poput rijeke oplahnuti odnosno dodirnuti i povući odnosno uključiti sve države i zajednice oboljelih koji se nalaze duž toka rijeke. Više o ovom projektu možete vidjeti na ovoj stranici.

Drugi projekt su ‘Zaboravljena naselja’, u kojem se povezuju humani i humanitarni aspekt s kretanjem. Obilaze se naselja diljem Hrvatske koja prema novom popisu stanovništva imaju registrirano jedno aktivno kućanstvo, a time se osvješćuju procesi deruralizacije, depopulacije i senilizacije.

Zadnji projekt je ‘Rukom pod ruku’ kojim Udruga spaja svoje volontere s članovima s ciljem odlaska u kazalište, muzeje ili na bilo koja druga kulturna događanja. Na ovaj način Udruga utječe na socijalni aspekt života svojih članova.

Budućnost u Udruzi

Udruga je nova i mlada, a članovi su volonteri koji na primjerima vlastitih života i neurodegenerativnih bolesti daju ideje za daljnji tijek rada.

– Svi planovi Udruge usmjereni su na proširivanje djelovanja s novim i raznovrsnim aktivnostima, povećanja broja članova i volontera, jačanja suradnje i uključivanja u projekte Europske unije, rekli su nam iz ‘Kreni sad i odmah’.

Popularno
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap