Supružnici Hilda i Boris obiteljsku su kuću zamijenili sobom u domu i – ne žale

Jasmina Grgurić Zanze
16. lipnja 2018.
Priče
A- A+

Na smještaj u domu umirovljenika stariji se odlučuju najčešće zbog samoće koju osjete nakon što izgube dugogodišnjeg životnog partnera. Vrlo rijetko dogodi se da ovdje utočiste pronađu i bračni parovi. Jedan od njih su Hilda i Boris Blagović koji su četiri sobe u obiteljskoj kući zamijenili jednom domskom. I to vrlo nesvakidašnjom i originalnom u kojoj su nas rado ugostili.

Dašak vlastita vrta prenijeli su na balkon domske sobe Foto: Mirovina.hr

Na vratima sobe 219 u sisačkom Domu za starije osobe dočekuju nas Hilda i Boris Blagović, jedan od rijetkih bračnih parova koji su ovdje zajedno došli na smještaj. Njihov je to novi topli dom unazad tek nekoliko mjeseci, no za sada se snalaze više nego dobro i rade – po svom. Na ovaj korak odlučili su se iz praktičnih razloga i životnih okolnosti koje nas u starijoj dobi više ne maze.

Hilda i Boris Blagović napravili su si “dom u domu” Foto: Mirovina.hr

U staroj kući bilo je previše posla

Koliko su mogli, i koliko to prilike i pravila dozvoljavaju, nastojali su stvoriti domaćinski štih sa stvarima koje su donijeli od kuće. Pravu zelenu oazu napravili su na balkonu, a cvijeće im krasi i dio predvorja ispred njihove sobe. U domu su friško, od veljače.

“Zadovoljni smo i sa smještajem i s hranom. Kako smo se odlučili preseliti ovdje? Pa, najviše zbog zdravstvenih razloga. Živjeli smo u kući u kojoj uvijek ima posla, stara je već 50 godina i zahtjeva da se malo upre s radom, za što više nemamo snage. Ovdje nam se poboljšalo zdravstveno stanje i osjećamo se opuštenije – kaže 76-godišnji Boris.

Uz obitelj, zid krasi i fotografija s proslave zlatnog pira  Foto: Mirovina.hr

Sa suprugom Hildom nedavno je proslavio i 50. godišnjicu braka, a fotografiju s proslave zlatnog pira postavili su na zid između svojih kreveta.

“Bilo mi je jako važno stvoriti jednu obiteljsku oazu, da stavim što više slika od djece. Najradije bih sve od kuće donijela, no tamo imam četiri sobe, a ovdje samo jednu pa ne mogu sve zgurati unutra. Muž mi stalno govori da previše toga vučem ovdje. Moramo sada stati s tim, iako još uvijek uređujemo” – kaže Hilda.

Vrijeme provode uz ručni rad i šah

Doista, malo što ukazuje da se nalaze u staračkom domu kojeg krase vlastiti prekrivači, obiteljske fotografije, ukrasi pa čak i dio namještaja koji su preselili. Vrt su sada zamijenili balkonom na kojem odmaraju, a dio prirode donijeli su i ispred vrata, gdje Hilda redovno zalijeva i uređuje svoje cvijeće. I ono je, iako ga je uistinu mnogo, određeni kompromis jer kod kuće imaju puno veće primjerke.

“Imamo sina u Sisku, od njega dvije unučice i kćer u Zagrebu koja ima curicu. Boris je u mirovini od 1998. godine, radio je kao tehnolog u upravi održavanja Rafinerije, a ja sam nešto kasnije otišla u mirovinu, nakon radnog vijeka odrađenog u ZAP-u na šalteru u platnom prometu – dodaje umirovljenica Hilda.

Slobodno vrijeme provodi baveći se ručnim radom, dok je Boris majstor šaha. Ovdje, kaže, nema baš s kime igrati, osim s jednim dečkom, ali bitna mu je ionako samo zabava, a ne više natjecanje i pobjeda kao u mlađim danima.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap