Pričali smo s vlasnicom najljepšeg balkona: ‘Cvijeće zahtjeva brigu, novce i najvažnije – pravu ljubav’

Ana Kanazir
8. rujna 2022.
Priče
A- A+

U zagrebačkom kvartu Špansko jedan balkon se izdvaja od svih ostalih. Naime, njegova vlasnica Jasenka Marija Kaštelan na pet kvadrata tog prostora ima više od 100 biljaka. Uz to, njezino najdraže cvijeće, orhideje, nalaze se posvuda po stanu u kojem ima još oko 100 biljaka. Pričali smo s njom i otkrila nam je puno detalja o cvijeću te podijelila i neke savjete.

balkonsko cvijeće | Jasenka Marija Kaštelan, privatna arhiva

Osim što ljepota njezinog balkona mami poglede, vlasnica  kaže kako ulaže puno ljubavi i truda u uzgoj svih svojih biljaka. Svake godine nabavi nove biljke, neke postojeće prežive, neke se spremaju u stan, a nekima se izvadi gomolj pa se ponovno zasade. Oduvijek je voljela biljke, dok je ukrašavanje balkona “za ozbiljno” krenulo kada je otišla u mirovinu.

49,99 kn
6,63 €
prije:
75,99 kn
10,09 €
Uštedite

Doline jogurt

Tekući ili čvrsti, 180 g
2,29 kn
0,30 €
Provjerite ponudu
39,99 kn
5,31 €
prije:
59,99 kn
7,96 €
Provjerite i uštedite
4,49 kn
0,60 €
Prelistajte katalog
119,99 kn
15,93 €
prije:
199,99 kn
26,54 €
Provjerite i uštedite
14,99 kn
1,99 €
Prelistajte katalog
22,99 kn
3,05 €
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Umirovljenici Mariji (73) cvijeće je najdraže: „izdvojila bi ružu, ljiljan i lavandu“

Kada je sve krenulo?

Gospođa Jasenka nam je otkrila kada je sve krenulo. Rekla nam je i kako je oduvijek voljela cvijeće te kako je upravo cvijeće njezina slaba točka.

-Sve je krenulo prije 46 godina, kada sam živjela u drugom stanu. Kada smo se preselili u ovaj stan prije 38 godina nastavila sam saditi cvijeće, tako da smo uvijek imali cvijeće. Ipak, prije 25 godina, od kada sam u mirovini je sve zapravo krenulo u ovom obimu, tako da je godinama balkon lijep i pun cvijeća, otkrila nam je gospođa Jasenka.

Kaže kako se ni ne sjećam kako se zvao njezin prvi cvijet, samo zna da je imao puno listova. Nakon toga su došli kaktusi, a od kada je u mirovini svake godine kupi neki novi cvijet.

balkonsko cvijeće | Jasenka Marija Kaštelan, privatna arhiva

Kako izgleda briga oko toliko cvijeća?

Iako toliko biljaka zahtjeva i posebnu njegu, gospođi Jasenki ništa nije problem jer uživa u tome. Na balkonu i nema idealne uvjete, odnosno nema cirkulacije zraka te se nalazi na izravnom suncu, ove godine je ipak pronašla cvijeće koje cvate cijelo ljeto, a to su bolivijske begonije.

Osim toga, vlasnica ovog lijepog balkona nam je otkrila i kako cvijeće po velikim vrućinama zalijeva dva puta dnevno, ujutro i navečer, dok ih sada već zalijeva jednom dnevno. Kada zahladi se zalijevaju svaki drugi dan. U jednoj tegli ima više vrsta cvijeća kojima odgovara ovakav način zalijevanja. Jednako tako ih je jednom godišnje potrebno presaditi, dok kaktuse sprema na stubište po zimi. Kod nekog cvijeća, kao što je spomenuta bolivijska begonija, sprema se gomolj, dok su visilice trajnice. Uz to, svake godine gospođa Jasenka kupi novo cvijeće.

-Kod mene nešto cvate svih 12 mjeseci i stalno treba nešto raditi. Uskoro ću saditi lukovice zumbula i tulipana koje će izaći na proljeće i zamirisati cijeli balkon. Isto tako, barem jedna biljka, najčešće ciklama, mora biti jesenska ili zimska.

Susjedi se ne žale

-Susjedi su oduševljeni. Susjede ispod mene, do čijeg se balkona i prostiru moje visilice, zamolim da slobodno odrežu ako im smeta cvijeće, ali oni to ne rade. Ne smeta im uopće i zahvalna sam im na tome. Njima je isto lijepo i također obožavaju cvijeće. Ipak, na jesen ih dođem sama odrezati.

orhideje

balkonsko cvijeće | Jasenka Marija Kaštelan, privatna arhiva

Najdraži cvijet joj je orhideja

Iako je teško izdvojiti samo jedan cvijet, posebno na balkonu, gospođa nam je priznala kako joj je u stanu najdraža orhideja koja zahtjeva puno znanja i volje, ali i pažljivo rukovanje.

-Cvijeće uzgajam za sebe i svoju ljubav i sada je prepoznato da radim nešto lijepo. To je moja ljubav i radim to zbog sebe, ali ako se nekome sviđa, normalno da mi je drago, izjavila je gospođa Jasenka.

Kako održavati cvijeće?

Gospođa je vrlo rado s nama podijelila i pokoji savjet o uzgoju i biranju cvijeća.

-Svoje cvijeće biram na placu, a drugima bih rekla da se prije odabira cvijeća treba dobro informirati, pročitati sve o svakom cvijetu koji želite kupiti. Što mu sve treba, koliko se zalijeva i koji položaj mu odgovara te potom vidjeti imate li odgovarajuće uvjete.

Na prvom mjestu je ljubav prema cvijeću jer ako nje nema, onda nećete ni paziti na cvijeće. Cvijeće zahtjeva brigu, stalan posao oko njega, novce i najvažnije – pravu ljubav, rekla nam je gospođa Jasenka.

Pričali smo s vlasnicom najljepšeg balkona: ‘Cvijeće zahtjeva brigu, novce i najvažnije – pravu ljubav’
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap