PingPongParkinson u Varaždinu: Igranjem stolnog tenisa protiv bolesti

Ana Kanazir
27. siječnja 2024.
Priče
A- A+

PingPongParkinson je posebna inicijativa koja okuplja oboljele od Parkinsonove bolesti i pruža im priliku za druženje, ali ujedno je ovo i jedna vrsta terapijskog vježbanja koja im pomaže u životu. Ova rekreacija se provodi u općini Vidovec u sklopu stolnoteniskog kluba Starr, a okuplja šest polaznika. Osim što se ovim trening podiže raspoloženje, osobe se druže, a sve to utječe na poboljšanje stanja bolesnika, kako su nam rekli iz Starra.

Stolni tenis u sklopu PingPongParkinson i logo PingPongParkinsona

PingPongParkinson | Foto: privatna arhiva

Parkinsonova bolest je poremećaj centralnog živčanog sustava, a prati je niz simptoma. Lijeka nema, ali ima načina kako se mogu ublažiti simptomi ili pak utjecati na sprječavanje razvoja bolesti. Jedan od njih je i igranje stolnog tenisa u sklopu inicijative PingPongParkinson.

Dva umirovljenika igraju stolni tenis na plavom stolu za stolni tenis
Osobe oboljele od Parkinsonove bolesti u jednoj općini mogu igrati stolni tenis kao dio terapijskog vježbanja

Odaziv je velik diljem svijeta

Posebna inicijativa PingPongParkinson se provodi diljem svijeta, a cilj joj je pružiti podršku ljudima s ovom bolešću i podići svijest o važnosti igranja stolnog tenisa za osobe s Parkinsonom. Upravo se ova inicijativa od proljeća 2023. godine provodi i u općini Vidovec, u Varaždinskoj županiji. Kako smo saznali od Ronalda Ređepa iz stolnoteniskog kluba Starr, za pokretanje klupske sekcije je ‘kriv’ hrvatski glazbenik Nenad Bach, koji također ima ovu bolest. On na svojem primjeru pokazuje koje su dobrobiti igranja stolnog tenisa za oboljele od ove bolesti.

– Kad je Nenad Bach primijetio da više ne može svirati sinkope na gitari, krenuo je istraživati što bi pomoglo i tako je došao do stolnog tenisa. Počeo je trenirati 2017. godine i pokrenuo projekt PingPongParkinson, koji se provodi u cijelom svijetu. Odaziv na PingPongParkinson je izuzetno velik, o čemu govori i podatak da će u rujnu u Austriji biti održano svjetsko prvenstvo s više od 1.000 sudionika, rekao je Ređep.

Dobro je za oboljele da budu aktivni

U Varaždinskoj županiji, prema procjenama, od 500 do 700 osoba boluje od Parkinsonove bolesti, čiji uzrok do danas nije u potpunosti utvrđen. Ove osobe mogu imati razne simptome, od kojih je najpoznatiji tremor ruku. Može doći i do problema s pisanjem, sa spavanjem, ali i do problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

– Dobro je poticati oboljele da budu aktivni, da ostanu što duže na poslu, da sudjeluju u fizikalnim terapijama i vježbama i da liječniku spomenu simptome koji ih najviše muče jer ima danas simptomatska terapija koja im olakšava nošenje s bolesti i ublažava simptome u svakoj fazi, rekla nam je predstojnica Klinike za neurologiju KBC Rijeka i pročelnica Katedre za Neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Vladimira Vuletić u ovom tekstu.

Razgibavanje umirovljenika prije stolnog tenisa

Razgibavanje umirovljenika prije stolnog tenisa | Foto: privatna arhiva

stariji čovjek se drži rukama za lice dok sjedi pored prozora
Parkinsonova bolest: 'Nitko nema jednak put bolesti, a jako je važno imati pozitivan stav'

Trening izgleda zanimljivo

Kako smo saznali, trenutno sekcija PingPongParkinson okuplja šest polaznika. Treninzi su jednom tjedno u trajanju od 90 minuta. Trening se sastoji od zagrijavanja i uvodnog dijela, igranja stolnog tenisa i raznih prilagođenih vježbi s reketom i lopticom, te završnog dijela treninga, u kojem se tijelo lagano umiruje prije odlaska. U kolovozu je tako održan prvi PingPongParkinson Croatia Open 2023 Varaždin. Na turniru su sudjelovali i gosti iz Slovenije koji su se već prije uključili u PingPongParkinson pokret, kako saznajemo iz Starra.

Kurent Vinko, predsjednik PingPongParkinson Slovenija i potpredsjednik PingPongParkinson, također je došao u Varaždin kako bi podržao inicijativu osnutka udruge u Varaždinu. Naglasio je da su, čim se u svijetu pojavila informacija da se igranjem stolnog tenisa može pozitivno utjecati na sprečavanje razvoja bolesti, u brzom sportu kao što je stolni tenis, počeli su s organiziranjem terapijskog treniranja i igranja. U Sloveniji ima oko 10.000 oboljelih od Parkinsonove bolesti, a sada su oko 1.200 članovi njihove Udruge ‘Trepetljika’.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap