Osobe oboljele od Parkinsonove bolesti u jednoj općini mogu igrati stolni tenis kao dio terapijskog vježbanja

Ana Kanazir
19. rujna 2023.
Novosti
A- A+

PingPongParkinson je posebna inicijativa koja okuplja oboljele od Parkinsonove bolesti i pruža im priliku za druženje, ali ujedno je ovo i jedna vrsta terapijskog vježbanja koja im pomaže u životu. Ovakva vrsta rekreacije je sada dostupna i u općini Vidovec, a sve je pokrenula Udruga umirovljenika Općine Vidovec.

Dva umirovljenika igraju stolni tenis na plavom stolu za stolni tenis

Umirovljenici igraju stolni tenis u sklopu PingPongParkinsona | Foto: Općina Vidovec

Parkinsonova bolest je poremećaj centralnog živčanog sustava. Postoje razni načini kako se simptomi mogu olakšati, a jedan od njih je i igranje stolnog tenisa, odnosno ping ponga. U općini Vidovec svi oboljeli tako mogu u sklopu inicijative PingPongParkinson zaigrati stolni tenis, a mogu se priključiti inicijativi prijavom na broj 098/9326-049.

stariji čovjek se drži rukama za lice dok sjedi pored prozora
Parkinsonova bolest: 'Nitko nema jednak put bolesti, a jako je važno imati pozitivan stav'

Parkinsonova bolest je poremećaj centralnog živčanog sustava, a najčešće se pojavljuje kod starijih od 60 godina i ima specifične simptome, a najpoznatiji je tremor ruku. Život s ovom bolešću nije nimalo lak, ali zato treba raditi određene stvari kako bi se malo olakšao život oboljelog, a stolni tenis je samo jedna od aktivnosti.

– Dobro je poticati oboljele da budu aktivni, da ostanu što duže na poslu, da sudjeluju u fizikalnim terapijama i vježbama i da liječniku spomenu simptome koji ih najviše muče jer ima danas simptomatska terapija koja im olakšava nošenje s bolesti i ublažava simptome u svakoj fazi, rekla nam je predstojnica Klinike za neurologiju KBC Rijeka i pročelnica Katedre za Neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Vladimira Vuletić u ovom tekstu.

Na pragu toga postoji i posebna inicijativa PingPongParkinson koja se provodi diljem svijeta, a kojoj je cilj pružiti podršku ljudima s ovom bolešću i podići svijest o važnosti igranja stolnog tenisa za osobe s Parkinsonom. Sada se i Udruga umirovljenika Općine Vidovec priključila ovoj inicijativi. Stol za stolni tenis je osigurana Općina Vidovec, a svi oboljeli od Parkinsonove bolesti, neovisno o stupnju bolesti, se mogu priključiti inicijativi prijavom na broj 098/9326-049.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap