Otišla je dobra duša Trešnjevačkog placa: Komu će se sad ostavljati najbolji komadi?

Tatjana Pacek
8. studenoga 2020.
Priče
A- A+

 Zvijezda serija “Luda kuća” i “Odmori se, zaslužio si” umrla je u 68. godini. Glumački svijet je neutješan, a za Verom Zimom tuguje cijela Hrvatska. Srce Trešnjevačkog placa, kojeg je glumica obožavala, je ranjeno, kumice više neće imati kome mahati s druge strane pulta, ali zauvijek ostaje ponos na zvijezdu koja ih je toliko voljela…

Vera Zima (Snimak zaslona: Youtube)

 

Otišla je miljenica nacije. Vera Zima umrla je u 68. godini. Glumica je za sobom ostavila golemi opus, ali i neizbrisiv trag u srcima ljudi. Voljeli su je svi. Kumice s Trešnjevačkog placa više neće imati komu ostavljati bolje komade mesa, svježe povrće…, neće više mahati s druge strane štanda, smješkati se Ruži Kosmički. Vera je voljela kvart u kojemu je živjela, svaki dan bi popila kavu na svom Trešnjevačkom placu, tamo je i davala intervjue, ako je mogla birati mjesto, tamo je dogovarala sastanke…

Od bolnih životnih trenutaka Vera je bježala u glumu

Svi su ljudi, među njima naravno i cijela Trešnjevka, obožavali Verinu jednostavnost pred kamerama. Gledajući je na televiziji mislili su da je kod njih doma, da je dio obitelji. Tako su je i prihvaćali. Vera im je jednako toplo uzvraćala. Nije imala supruga, djecu, smisao njezinog života bila je gluma. Davala joj se nesebično.

– Kolege me vole, ja volim glumce… To je ceh koji poštujem i volim beskrajno. Svijest o tome što svatko od nas prolazi, pogotovo u ovoj generaciji nas dobrih starih glumaca, taj osjećaj, muka i rađanje nekih emocija pogoni tu ljubav – rekla je svojedobno Vera.

O opusu velike glumice ne treba govoriti. Svi pamte njezine uloge, Vera je išla iz projekta u projekt, nikad se nije žalila da joj je teško. Zbog snimanja nije zanemarila matično kazalište, Zagrebačko kazalište lutaka.

Odlazak velikana: U 67. godini preminuo glumac Ivo Gregurević

Od teških, bolnih životnih trenutaka Vera je bježala u glumu. Tu se sakrila, njezine tuge malo tko je vidio. Majka joj je umrla dok je snimala film “Oprosti za kung fu”. Vera je danju snimala, a po noći tugovala, lila suze za mamom. Oca je tad dovela k sebi u Zagreb. Bio je sretan, zavolio je Trešnjevački plac i našao prijatelje s kojima se tamo družio. Nerijetko su zajedno ispijali kave. I on je umro dok je Vera snimala.

Javnosti poslala poruku da treba osluškivati tijelo

Kad su se u njezinim pedesetima pojavili ozbiljni problemi sa štitnjačom, nije bila dugo na bolovanju. Iako joj je bolesna štitnjača bila odstranjena u posljednji čas, mjesec i pol na­kon operacije već je nastavila snimati “Ludu kuću”. Potom je na red došla i kultna serija “Odmori se, zaslužio si”. No tad više nije šutjela o bolestima, javnosti je poslala poruku kako treba osluškivati vlastito tijelo i signale koje nam ono šalje.

U njezinim šezdesetima, bilo joj je drago čuti da je baš ona, kao 24-godišnjakinja, snimila najseksi scenu hrvatskog filma. Očekivalo se da će za najsenzualniju scenu biti nagrađena Ksenija Pajić za film “Oficira s ružom”, Neda Arnerić za “Haloa – Praznik kurvi” ili Ena Begović za “Pad Italije”. Pobijedila je scena iz filma “Mećava” Antuna Vrdoljaka u kojoj Vinko Kraljević odostraga obuhvati Verine obnažene grudi. Vrdoljaku je na snimanju rekla “Taj film će me ili upropastiti ili proslaviti”. Dobila je pregršt pohvala, no glumicu je tad mučilo što će tata reći jer je on bio starog kova.

– Vrdoljak je rekao da bih trebala pokazati grudi, a ja mu odgovorila: “Ja nemam grudi. Male su.” Na to je Tonči zavirio ispod moje košulje i rekao: “Imaš, moja Branka je s manjima četvero djece podigla” – prisjetila se prije nekoliko godina Vera Zima.

Njezin odlazak nenadoknadiv je gubitak za hrvatsko glumište. Kolege su u šoku, nevjerici jer ostali su bez još jedne istinske zvijezde.

 

Otišla je dobra duša Trešnjevačkog placa: Komu će se sad ostavljati najbolji komadi?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap