Nekada se zavodilo uživo i ozbiljnije voljelo, a veze su trajale dulje

Jasmina Grgurić Zanze
14. veljače 2018.
Priče
A- A+

Valentinovo nije rezervirano samo za mlade zaljubljene parove, već ono i te kako raduje i starije. Ono što su nam tri umirovljenice – Marija, Katarina i Dragica – otkrile o tome kako se nekada ljubilo svakako navodi na razmišljanje.

Ljubav nipošto nije rezervirana samo za mlade (Ilustracija: Pixabay)

“Ne slavim jer sam sama, ali radujem se zbog mladih i volim taj dan apsolutno i dalje bez obzira na moju situaciju. Danas su udvaranja i zavođenja vrlo jednostavna i laka, ali to nije uvijek bilo baš tako. Bili smo osuđeni na direktne susrete, dok se danas većina toga odvija putem mobitela i interneta pa sve ide i puno brže. Ali, onda se i voljelo ozbiljnije i duže, a najčešće do smrti, dok nas Bog ne rastavi. Veze i brakovi duže su trajali, a sada je normalno da ih se ima i po nekoliko. Ranije je to bilo nezamislivo” – kaže Katarina Šaponja.

Nakon svađe bježe mami

Naše sugovornice kažu nam da je tomu tako jer je manje strpljenja, a žene su emancipirane, imaju svoj novac i nisu spremne trpjeti. Egzistencija im je, naglašavaju, omogućila da ne moraju tolerirati ružne stvari. No, i tu se otišlo u krajnost, ističu, jer nije dobro ni zbrisati već na prvi znak nevolje.

Za ljubav nikad nije kasno: Ivka i Ilija zaljubili se u devetom desetljeću života!   

“Danas žene sve dobiju i ništa ne cijene, a ja sam imala aluminijsku žlicu i plehnati tanjur. Voljeli smo se unatoč tomu 40 godina kao i prvi dan. Danas sve imaju, a muž im ne smije ništa reći. Kad je svađa, žena odmah pobjegne mami, dok su nama naše govorile da smo svoje izabrale i da im sada možemo dolaziti jedino kao gost. To je držalo brak” – priča nam umirovljenica Dragica Celinščak.

Dan kada se ptičice žene

Dan zaljubljenih u vrijeme njihove mladosti nije se spominjao, nego je došao puno kasnije.

“Moja baka znala je reći na sv. Valentina da ptičice imaju svadbu pa bi me zvala da mrvice koje bi pokupila sa stolnjaka odnesem njima van. To mi je ostalo u sjećanju. Obilježavao se svetac, ali nije bilo komercijalnih običaja ni slavlja općenito koliko je danas. Nije to samo ljubav prema partneru, nego i nježnost prema djeci, životinjama i svim ljudima” – kaže nam Marija Mikuljan.

Slavite posno uz ribu

Postiti ili zaljubljeno slaviti? Valentinovo i Pepelnica sudaraju se prvi put od 1945.

One su živjele u neko jednostavnije, skromnije vrijeme kada se umjesto bombonjera i buketa poklanjala jabuka kao izraz ljubavi, a toga su se običaja prisjetili iznova i današnji trgovci. Stare dame prokomentirale su i ovogodišnje poklapanje slavljeničkog Valentinova s pokorničkom Pepelnicom, a mladima su dale i savjet.

“Post je isto važan, jer s odricanjem vježbamo karakter i ustrajnost. Neka mladi slave, ali to mogu činiti i s posnom hranom poput ribe. Mi se ne odričemo ničega, jer u ovim godinama odrekle smo se već svega. Nastojimo biti bolje osobe, birati riječ i preispitati savjest kada kažemo nešto krivo. Poroka više ni nemamo” – kažu naše umirovljenice Marija, Katarina i Dragica zaželeći nam na rastanku neki lijepi poklon za Valentinovo.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap