Postiti ili zaljubljeno slaviti? Valentinovo i Pepelnica sudaraju se prvi put od 1945.

Jasmina Grgurić Zanze
9. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Katolici diljem svijeta našli su se u nedoumici – slaviti Dan zaljubljenih ili postiti – s obzirom da Čista srijeda nakon više od 70 ljeta ove godine “pada” upravo na 14. veljače. O toj zanimljivosti očitovali su se i svećenici dajući upute vjernicima, a zanimljivo je i znati kakva pravila vrijede za umirovljenike.

Srce kao simbol ljubavi i križ vjere ne isključuju se međusobno (foto: Pixabay)

Kako romantika i post idu zajedno? Pa, rekli bismo, apsolutno nikako. Dok se ljubav često slavi uz čokoladu, vino, finu večeru i ostale užitke, post obilježava upravo suprotno; ustezanje od jela, pića, ugode i zabave. Tim više ako je riječ o Čistoj srijedi, najvećem katoličkom postu u godini uz Veliki petak. Posteći često tek o kruhu i vodi, vjernici na Pepelnicu ulaze u 40-dnevno razdoblje korizmenog odricanja uoči Uskrsa. A upravo taj dan po prvi put od davne 1945. godine “pada” na 14. veljače, odnosno blagdan Sv. Valentina. Brojni vjernici našli su se stoga u dilemi, pitajući se kako proslaviti Dan zaljubljenih na dan strogog posta i nemrsa.

Odrezak uz svijeće ipak neki drugi dan

Ta nedoumica nije vezana samo za tradicionalne katolike u Hrvatskoj, kako biste možda posmislili, nego seže sve do vjetrovitog Chicaga. Naime, tamošnja crkva vjernicima je dala određene smjernice za ovu situaciju, a one se zapravo svode na zaključak da odrezak uz svijeće ipak treba prebaciti na neki drugi dan. Precizno, za to predlažu dan ranije, odnosno pokladni utorak koji označava kraj slavljeničkog razdoblja.

Kako bi se izbjegli mogući konflikti biskup Chicaga, u čijoj je nadležnosti preko 2,2 milijuna katolika, jasno je kazao da u svjetlu značaja Čiste srijede obveza posta i nemrsa naravno mora imati prioritet među katolicima, piše Chicago Tribune. Iako se ova zanimljivost nije dogodila sve od 1945. godine, idući put ona nas čeka nešto ranije, već 2024. godine. Zanimljivo je također kako Uskrs ove godine pada na 1. travanj kada smišljamo razne šale, ludosti i lažne vijesti, stoga i taj dan valja biti na oprezu.

A na što nas zapravo obvezuju post i nemrs? Prema odredbama katoličke crkve, post znači uzeti samo jedan puni obrok u danu, odnosno samo se jednom najesti do sita, a nemrs znači imati tri redovna obroka, ali da to ne bude meso. Čista srijeda i Veliki petak jedini su dani u godini kada je istovremeno na snazi i post i nemrs. To znači da se ne jede meso i uzima se samo jedan obrok, uz još dva skromnija. Naravno, svatko tko želi može postiti i strože od propisanog.

Post obavezan do 60. godine života

Valja napomenuti kako Crkva postom obuhvaća katolike od 18. do 60. godine života, a izvan ovih granica mogu postiti dobrovoljno, ukoliko žele. Stoga naši umirovljenici koji ipak žele uživati u Valentinovu, mogu odahnuti. To će učiniti i naša 70- godišnja umirovljenica Ankica Jakovac koja je sa suprugom Vladom već dugih 50 godina. Valentinovo je tako ove godine za njih uvod u proslavu zlatnog pira.

“Iako je post, nastavit ću dosadašnju tradiciju i ispeći Švarcvald tortu kako radim svake godine. Kada smo bili mlađi, znali smo otići u restoran na večeru, zatim na izlete s društvom, a voljeli smo i fešte na kojima se plesalo. Posta se inače ne pridržavam strogo, ali obično taj dan pripremim lagana jela poput ribe, blitve, kuhanih jaja i krumpir salate- rekla nam je gospođa Ankica”.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap