Nasilje prema starijim ženama: ‘Sve je češće ekonomsko nasilje, a velik broj osoba ga ne prijavljuje zbog straha’

Ana Kanazir
23. travnja 2023.
Priče
A- A+

Udruga B.a.B.e je u lipnju prošle godine počela s provedbom projekta puSHEd- Protect, Understand, Support: Help the Elderly (zaštita, razumijevanje, podrška: Pomozite starijima). Ovaj projekt i dalje traje, a cilj mu je prevencija i suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja prema ženama starije životne dobi. Kako smo saznali iz Udruge, provodit će se konkretne radnje za smanjivanje nasilja nad ženama, a na kraju će se predstaviti i rezultati.

Zabrinuta starija žena sa sklopljenim rukama

Zabrinuta starija žena | Ilustracija: Rawpixel

Projekt provodi udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran. u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Zakladom Zajednički put i Domom za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja Duga-Zagreb, a uz podršku pučke pravobraniteljice, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i Europske socijalne mreže. Program je financiran sredstvima Europske unije.

Crno-bijela fotografija umirovljenice koja se drži rukama za glavu
Zanemarivanje starijih osoba: 'Teško se odluče javiti za pomoć jer im je neugodno priznati da su žrtve članova obitelji'

Najčešći oblik nasilja je zanemarivanje

Nasilje nad starijima je prisutno u više oblika, a jedna vrsta nasilja je i zanemarivanje starijih. Kako nam je u ovom tekstu rekla Željka Barić, često su upravo žene žrtve nasilja, a najčešći počinitelji su suprug, sin ili kćer. Dodala je i kako stariji većinom trpe nasilje jer misle da ne zaslužuju bolje, a nekada ga ne prijavljuju iz straha. Nažalost, nasilje nad starijim osobama nije uvijek problem koji se prepoznaje na vrijeme, a jednako tako se i neadekvatno evidentira, što su nam potvrdili i iz udruge B.a.B.e.

– U kontekstu iskustva obiteljskog nasilja, MUP je tijekom 2021. godine evidentirao 760 žrtava obiteljskog nasilja kod starijih od 65 godina, od čega 499 žena i 261 muškarca. Prema evidenciji centara za socijalnu skrb, zabilježeno je 289 slučajeva zanemarivanja potreba osoba starije životne dobi, što predstavlja i potencijalno najčešći oblik nasilja s kojima se susreću starije osobe, rekli su nam iz Udruge.

Problem su i financije

Uz spomenuto zanemarivanje, kao velik problem iz Udruge navode i nasilje koje se tiče financija, ali i ugovore o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju. Jedan primjer prevare s ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju, gdje je isti starica potpisala s poznatim ljudima koje je smatrala prijateljima, možete pročitati u ovom tekstu.

– Iz našeg iskustva rada sa starijim ženama žrtvama nasilja, uz prethodno spomenuto zanemarivanje, svakako bismo istaknule i problem ekonomskog nasilja. Pod ekonomskim nasiljem podrazumijeva se uskraćivanje i/ili oduzimanje financijskih sredstava, dovođenje žrtve u položaj da moli za novac, potpunu kontrolu financijskih sredstava od strane druge osobe i sl. Također, kao poseban segment ekonomskog nasilja kojem su starije osobe izložene javljaju se ugovori o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju, otkrile su nam iz Udruge.

Projekt traje u fazama

Upravo zbog svih ovih podataka i užasnih brojki, iz Udruge su odlučili u lipnju 2022. godine pokrenuti poseban projekt koji će trajati sve do lipnja 2024. godine. Provedba je zamišljena u tri faze. Kako su nam rekle iz Udruge, prva faza, koja trenutno traje, obuhvaća istraživačke aktivnosti koje se provode s ciljem analiziranja potreba ciljane skupine odnosno starijih žena žrtva nasilja. Također, ovdje će se izraditi priručnik i smjernice za stručnjake/inje koji/e rade sa starijim ženama žrtvama nasilja.

– Treninzi će se provoditi na više razina, a uključivat će treninge s gerontodomaćicama, njegovateljicama, patronažnim sestrama, ali i drugim akterima iz sustava socijalne skrbi kao i sustava podrške za zaštitu starijim ženama žrtvama nasilja. Treninzi će se provoditi sukladno prethodno izrađenim smjernicama te priručniku za rad sa starijim ženama žrtvama nasilja.

Tijekom druge faze provodit će se niz edukativnih aktivnosti s ciljem jačanja kapaciteta stručnjaka/inja koji/e rade u sustavu podrške starijim ženama žrtvama nasilja, a treća faza orijentirana je na podizanje svijesti iste o problemu nasilja prema starijim osobama.

Nasilje prema ženama se može suzbiti

Nasilje je u porastu, a često se ne prijavljuje, što onda može voditi i još većem nasilju.

– Nasilje prema starijim osobama, a posebice ženama, značajno je poraslo tijekom pandemije, kako u domovima za starije tako i u obiteljima. Prema istraživanju udruge Duga Vukovar, gotovo trećina starijih ispitanika/ca doživjela je neki oblik nasilja, dok polovica njih nasilje nije prijavila zbog straha od posljedica i socijalne isključenosti.

Iz tog razloga je važno pravovremeno prepoznati nasilje prema starijim osobama, kako bi se na kraju i smanjio broj slučajeva.

– Cilj projekta je prevencija i suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja prema ženama starije životne dobi razvojem rodno specifičnih odgovora u pružanju podrške žrtvama i podizanjem kapaciteta relevantnih dionika/ca sustava zaštite i podrške, rekle su nam i udruge B.a.B.e. i dodale kako je projekt usmjeren na podizanje svijesti i na bolji odgovor zajednice na nasilje prema starijim ženama. Osvještavanje o pojavnosti nasilja prema starijim ženama svakako je jedan od prvih koraka u njegovom smanjenju i posljedično suzbijanju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap