Milena (81): “Platim račune, grijanje. Ljeti malo ušparam, k’o mrav”

Barbara Jurišić
30. siječnja 2022.
Priče
A- A+

Umirovljenica Milena (81) uopće nije šokirana porastom cijena u ovo vrijeme. Smatra da je to bilo očekivano uzevši u obzir sve faktore koji su mogli utjecati na to. Trećina mirovine ode joj samo na plin, a kada plati ostale račune, ne ostaje joj mnogo…

Milena ispred Belišćanske tržnice
Barbara Jurišić/Mirovina.hr

Umirovljenica Milena (81) je, kako sama kaže, jako vesele naravi i korona ju previše ne dira. Pretpostavlja da je baš korona jedan od razloga inflacije. Samoj joj je teško živjeti s takvim cijenama, ali ju brine što je s onima koji imaju manje. Unatoč svemu, ona uživa sa svojom unučadi i ostatkom obitelji.

“Znam da nas je previše na kugli zemaljskoj”

Priča nam o tome da nekako uvijek odbaci razmišljanje o koroni zahvaljujući svojoj veseloj naravi, ali da se i dalje boji. Njezin brat živi u Osijeku i imao je koronu. Unatoč tome što nije došlo do toga da mora na respirator, nije mogao hodati, izgubio je okus i jako teško je jeo. Platio je privatnu fizioterapeutkinju i ostalo što je bilo potrebno. Nedavno je bio kod naše sugovornice koja nam je rekla da se potpuno oporavio.

“Meni jedino nije jasno, ja nisam baš neškolovana. Tvrdim da je to pušteno namjerno iz laboratorija. Znam da nas je previše na kugli zemaljskoj. I kako to sad nitko ne može zaustavit’? To mi ne ide u glavu. I ne ide mi u glavu to što u osnovnoj svi smo cijepljeni, imamo ožiljak. Ovo se sad meni ne dopada. Svaki mjesec moramo primat’ i kad primimo sve, za godinu dana opet. Tu mi ništ’ nije jasno. Ama baš ništa”- govori nam ozbiljno Milena.

“A što oni koji imaju manje? Ti će kosti kupovati!”

Prije mirovine je živjela bolje, jer su i sama primanja bila veća. Govori nam kako ne vidi neku lijepu budućnost jer joj skoro trećina mirovine ode samo na račun za plin. Kada dobije ostale račune, ne ostane joj puno. Tijekom zime kupuje samo osnovno, a tijekom ljeta štedi na tome što ne mora plaćati grijanje kako bi mogla preživjeti zimu.

“Što se tiče povećanja cijena…  Koliko ćemo mi tako izdržati, ja pojma nemam. Prije kada dođe mirovina, odem u Konzum i kupim ono najosnovnije. Prije me koštalo 150 kuna, sada me dođe 280 kuna. Oni isti artikli. Ne kupim ni meso. Strašno. Moja mirovina nije velika, a što oni koji imaju manje? Ti će kosti kupovati i to ako imaju sreće “- uzrujano nam kaže Milena.

Vrijeme provodi sa svojih dvoje unučića

“Po ljeti radim bašču, imam vrt, a sad po zimi jako puno čitam knjige, rješavam križaljke.  Učila sam šivati. Sad unuci svako malo nešto krpam i tako svašta po malo.
Jako često se družim s unučadi, imam ih dvoje i jako ih volim. Imam jednog sina, on je ravnatelj vrtića u Belišću, jako je dobar” – završava vedro gospođa Milena.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap