Meri Cetinić: ‘Zahvalna sam na tom daru koji me i danas, nakon svega, diže, daje snagu i vraća osmijeh’

Luka Kalac
12. svibnja 2024.
Priče
A- A+

Meri Cetinić je jedna od glazbenih veličina čiji je status, hitove i vokalne sposobnosti nemoguće nadmašiti. Ne samo da njen glas i sviranje jednostavno ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim, već je ova sopranistica jedna od najposebnijih vokala uz koje su mnogi od nas odrasli i stvorili uspomene koje nas vraćaju u neke nostalgične dane. Ipak, glazba je jedna od rijetkih vrsta umjetnosti kojoj to polazi za rukom, jer, prije svega, ne trebate je razumjeti niti biti stručnjak kako bi osjetili emociju, no upravo taj osjećaj leži u talentu i napornom radu gospođe Meri Cetinić. U intervjuu nam je otkrila kako se glazbom bavi odmalena, kako uživa na Korčuli, a umirovljenicima poručuje da čuvaju svoj mir i zdravlje.

Meri Cetinić pjeva i svira glasovir.

Meri Cetinić | Foto: Meri Cetinić

Jedna od najpoznatijih hrvatskih sopranistica, pijanistica, skladateljica i kantautorica, Meri Cetinić, ostavila je neizbrisiv glazbeni trag na ovim prostorima. Iza sebe ima karijeru dužu od pola stoljeća kroz koju je vješto pretakala emocije kroz svoje pjevanje, pisanje pjesama i skladanje.

Podrijetlom je s otoka Korčule koji nas je zadužio dajući nam brojne talentirane glazbenice i glazbenike, među kojima se najviše pozicionirala Meri Cetinić. Kako danas izgleda njezin život, zašto je odabrala živjeti baš na korčulanskom a ne na splitskom tlu, u kojoj je trenutno fazi njena karijera i koja joj je najdraža glazbena suradnja i još mnogo toga otkrila nam je ova fenomenalna sopranistica bogatog glazbenog opusa. Za kraj je otkrila čime se bavi u slobodno vrijeme i ostavila je poruku svim umirovljenicima.

Povratak korijenima

Za Meri bi se moglo reći da je zatvorila cijeli krug i vratila se počecima. Rođena Splićanka vratila se u mjesto Blato na otoku Korčuli. Otkrila nam je koja je razlika između života u Splitu i života na ‘zemlji dide svoga’, kako je i pjevala.

– Rođena sam u Splitu i svoje djetinjstvo, mladost, školovanje i odrastanje sam proživjela u Splitu. Moji roditelji su iz Blata na Korčuli i od djetinjstva sam dolazila kod dida i baka ljeti i oduvijek osjećala tu povezanost s Blatom. Već osamdesetih sam puno radila i mogla sam financijski investirati u kuću u Blatu u kojoj su do kraja svog života živjeli moja majka i otac. Moja pokojna kći Ivana i ja smo uglavnom tamo živjele zadnjih desetak godina i sad sam tu. Grad me ne privlači, volim taj mir u Blatu, prirodu, ljude koji su mi bliski, slični, pojasnila je dalmatinska pjevačica Meri Cetinić.

‘To je nešto što imate u sebi’

Kada je riječ o pisanju pjesama ili o čistom stvaranju glazbe, Meri Cetinić je pojasnila kako je to nešto što imate u sebi. Taj talent je, kako tvrdi, izgrađivala cijeli život. Iako joj se ponekad pričini da on naizgled utihne, treba imati na umu kako je glazba uvijek tu, prisutna iznutra. Eminentna hrvatska pjevačica smatra kako se glazbi treba otvoriti i prepustiti, ali prema njenim riječima, svaki taj stvaralački proces zahtjeva puno rada, vježbanja i ostaloga.

Glazbeni talent Meri Cetinić prepoznat je još u najmlađim danima. Njenim roditeljima i bratu nije promaknuo glazbeni dar koji ima pa su je upisali u glazbenu školu, a potom joj kupili i veliki klavir. Isto tako, uz najuži krug obitelji, talent gospođe Meri Cetinić je prepoznala i njena učiteljica Marija Franetović koja joj je držala nastavu u prvim razredima osnovne škole. Za te dane vežu je divne uspomene pa se prisjetila kako ju je učiteljica Franetović uvijek angažirala da pjeva i glumi na školskim priredbama.

Od djetinjstva gaji ljubav prema glazbi

Još kao djevojčica otkrila je ljubav prema glazbi, kojoj je prepuštena cijeli život.

– Oduvijek sam bila zaljubljena u glazbu. Imali smo neki starinski gramofon i par gramofonskih ploča, među njima i LP grupe Animals. Zatvarala bih se u sobu i do besvijesti to slušala i pjevala uz to… Okrenula bih longplejku na 45′ i glas Erica Burdona bi zvučao kao super ženski glas, rekla je pjevačica Meri Cetinić.

Iako je široj javnosti poznata kao pop pjevačica i kompozitorica, treba imati na umu kako je ova vrsna sopranistica velika ljubiteljica bluesa. Kada je tek otkrivala taj glazbeni žanr koji je oblikovao smjer popularne glazbe u čitavom prošlom stoljeću, obožavala je slušati, kako kaže, Mahaliju Jackson, nakon koje je otkrila i došla do ploča Bessie Smith, koja je, uz Janis Joplin, imala neizmjeran utjecaj i na Meri Cetinić.

U nastavku nam je otkrila kako stoji sa skladateljskim radom i je li uzela predah i od pisanja ili samo od nastupa.

– Začudo, koliko god sam zadnjih godina bila u veoma teškom stanju nakon odlaska moje kćeri i nisam ništa pjevala i glazba me nije zanimala, ipak se dogodilo nekoliko novih pjesama koje sam napisala i iskomponirala, ne znam ni sama kako, tvrdi Meri Cetinić.

Najdraža glazbena suradnja

S obzirom na to da je iza nje pola stoljeća duga glazbena karijera, ova iznimna sopranistica je otkrila koje su joj glazbene suradnje ostale posebno drage.

– Surađivala sam s mnogim dragim i vrhunskim glazbenicima i iz tih suradnji su ostale stvarno neke divne pjesme, kao ‘Konoba’ s Tedijem, ‘Gorka rijeka’ s Ivčićem, nekoliko pjesama s Oliverom. Ali i sa skladateljima Zdenkom Runjićem, Slobom Kovačevićem, mojim bratom Ante Cetinićem kao aranžerom i producentom s kojim sam snimila mojih prvih pet albuma. Tu su i tekstopisci Jakša Fiamengo, Krste Juras i ostali, dodala je.

Pored svih glazbenika s kojima je radila, otkrila je koja joj je srcu najdraža glazbena suradnja.

– Ipak, najdraža suradnja mi je bila s mojom kćeri Ivanom Burić, koja je bila veoma talentirana i s njom sam zadnjih godina održavala koncerte, samo klavir i nas dvije. Snimile smo i zajednički album ‘Dozvoli mi’ kao dvije autorice… Njeno mišljenje o svemu mi je bilo dragocjeno, dodala je.

Posebno uzbuđenje i koncentracija prije koncerata

Prije svakog nastupa, Meri Cetinić tvrdi da treme nema, ali je prisutno posebno uzbuđenje i koncentracija kojima se mogu pohvaliti samo dugogodišnji glazbenici. U tako kreativnim poslovima, uvijek postoje prijelomne točke, a upravo je to bio trenutak spoznaje da joj je prijeko potrebna samostalna karijera.

– Prije samostalne karijere, pjevala sam i svirala u tri splitske grupe. Najuspješnija je bila zadnja, grupa More u kojoj sam počela snimati i otkrivati vlastiti glas i interpretaciju na novim, autorskim pjesmama. Rad u grupi je koristan, ali ipak me je privlačilo da se osamostalim i još više izrazim na vlastiti način i da imam više slobode u stvaranju. To se i dogodilo najprije davne 1975., pa sam se nakratko nakon dvije godine vratila u grupu More, da bi 1979. konačno krenula sama i odmah vrlo uspješno! Snimila sam puno hitova, 15 solo albuma, bezbroj turneja i koncerata, pojasnila je pjevačica Cetinić

Kako su izgledali glazbeni počeci nekada i danas

Uz takav angažman, talent, rad i trud, glazbeni počeci su se promijenili posljednjih desetljeća. Upravo zbog toga, gospođa Cetinić otkrila je kako su izgledali njeni glazbeni počeci, a kako oni danas izgledaju.

– Teško je usporediti moje glazbene početke, bila sam opijena glazbom, skroz predana, željna učenja i novih stvaranja. Puno je vremena prošlo i mnogo se toga gorkog izdogađalo, nemam nekih većih ambicija i planova, ali sam zahvalna na tom daru koji me i danas, nakon svega, diže, daje snagu i vraća osmijeh, misli Cetinić.

Poruka Meri Cetinić umirovljenicima

Danas, svoje slobodno vrijeme provodi uz dobru knjigu, uređenje vrta, šetnju i druženju s prijateljima.

Iako je život umirovljenika u Hrvatskoj daleko od idealnog, ništa bolja nije ni mirovina umjetnika. Kada bi ovisili samo o državi, Cetinić tvrdi da im život ne bi bio bajan. U nastavku je dodala kako su oni, kao umjetnici, naučili raditi i razmišljati samostalno, pa se uvijek nešto osmisli. Uz sve navedeno, Cetinić ističe kako nastoji biti aktivna.

I za kraj razgovora, Meri Cetini je poručila umirovljenicima da čuvaju svoj mir i zdravlje, da budu u dobru sa svojim bližnjima, a dodala je i to da je obitelj sreća i ono što nam donosi najviše radosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap