Marija (65) u mirovini radi, ima svoj OPG, a sve što zaradi ide za život troje unučadi

Barbara Jurišić
26. ožujka 2022.
Priče
A- A+

Umirovljenica Marija (65) radi u mirovini kako bi pomogla svojoj obitelji. Sama nema veliku mirovinu, ali kaže kako njoj ne treba puno. Smatra da su mladi danas raspušteni. 

Marija (65) na Valpovačkoj tržnici
Barbara Jurišić/Mirovina.hr

Umirovljenica Marija (65) mala je težak život, ali njezina borba još uvijek traje. I u mirovini radi kako bi pomogla svojoj obitelji. U listopadu prošle godine, umro je njezin sin koji je imao troje djece. Njihova majka ne zarađuje puno i zato baka Marija pokušava pomoći svojoj unučadi kako god može. Smatra da su njezini unuci skromni, ali da nisu svi takvi te da bi se mladi trebali više angažirati oko starijih. 

Ivanka, Belišće
Umirovljenica Ivanka: "Evo, da ne radim ovo ovdje ne bih lako preživjela"

“Imala sam težak život, radila sam, imala sam dvoje male djece, muž mi je umro u 40-oj, ja sam imala 35. Sad mi je sin umro u 40. godini života i ostalo mu je troje male djece. Sin je u 10. mjesecu umro od hepatitisa C. Radila sam 30 godina i 3 mjeseca, dobila sam mirovinu 800 kuna. Radila sam kod privatnika za minimalac. I eto, borila sam se, djecu podigla na noge” -priča nam gospođa Marija. 

U mirovini radi i ima OPG. Zahvaljujući kokošima, dobiva jaja koja koristi za izradu tijesta, a ljuske opheklava za Uskrs. Također, ima svoju bašču u kojoj uzgaja povrće za svoje potrebe i potrebe svoje obitelji. Višak povrća prodaje. Kaže kako se sada već brzo umara, ali da ne želi prestati raditi zbog svoje unučadi. Unučad ima samohranu majku koja ima ugovor na samo pola radnog vremena i 2000 kuna, što nije puno na njih četvoro. Pomaže im kako može i koliko može. Rekla je kako, ako vidi nešto na akciji u trgovini, prije kupi njima nego sebi jer njoj ne treba puno. 

Mladi ne žele raditi, jer nemaju za to razloga

“Mladi bi se trebali uhvatiti malo više posla, a ne sjediti po kafićima i landrati po noći. Normalno da kad se onda probude u podne idu od mame fektat’ novca za kavu cijelo poslijepodne. Trebali bi se malo više angažirati i pomoći starijima, baku ili dedu ako imaju. Olakšaju njima, a i roditeljima. To je sad nastalo da se navečer ide oko 11 ili 12 sati van i onda normalno kada dođe, spava. Ne možeš ti to probudit”- nastavlja umirovljenica Marija. 

Kaže kako ona ima sreće jer njeni nisu takvi. Govori nam da najstariji unuk ide u školu za automehaničara tijekom tjedna, a subotom ide raditi, a ima samo 15 godina. Pomaže mami od svoje 13. godine i čuva svaku lipu. Od svoje mame i bake ne traži ništa. Takva su joj i ostala unučad. Govori nam da je to možda do toga što je ona svoju djecu odgajala bez puno novca. Navikla ih je na to da nemaju i takav odgoj je prenesen na njezinu unučad. Govori kako su mladi, čiji roditelji imaju novaca, raspušteniji. Pretpostavlja da je to tako jer mladi koji imaju dovoljno ne žele raditi jer nemaju razloga za to. 

Copy link
Powered by Social Snap