Klub unuka u gimnaziji na sjeveru Hrvatske spaja učenike i korisnike Doma za starije, evo kako to izgleda

Ana Kanazir
25. studenoga 2023.
Priče
A- A+

Klub unuka je zapravo klub učenika koji je nastao za vrijeme epidemije koronavirusa u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec. Sama ideja je bila spojiti mlade i stare u druženju i raznim aktivnostima, a ta ideja se sada i realizirala. Tako učenici iz škole jednom mjesečno sudjeluju na radionicama na kojima s korisnicima Doma za starije osobe Novinščak provode kvalitetno vrijeme. Više o ovom zanimljivom projektu nam je ispričala profesorica filozofije i sociologije i koordinatorica školskog volonterskog kluba, Helena Zečar Lajtman.

umirovljenici sa školarcima u domu za starije, dok su na stolu izrezbarene bundeve

Klub unuka | Foto: privatna arhiva

Usamljenost je velik problem mnogih starijih osoba, a nedavno je na to upozorila i Svjetska zdravstvena organizacija, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, primjer iz prakse pokazuje da se na vrlo jednostavan način može doskočiti ovom problemu i to druženjem mladih i starijih osoba. Tako je zapravo nastao Klub unuka u Gimnaziji Josipa Slavenskog, a više nam je ispričala profesorica iz škole.

Stariji gospodin sjedi na obali
Svjetska zdravstvena organizacija je rekla svoje: Usamljenost je opasna kao pušenje 15 cigareta dnevno

Klub omogućava razmjenu znanja, ali i druženje

Kako smo otkrili, sama ideja je došla od učenica Margarete Kamenar i Žane Marie Munda, dok trenutno u provedbi i organizaciji sudjeluje i učenica Barbara Vrčić. Jednako tako, cijela ideja se rodila u vrijeme epidemije koronavirusa, kada su svi bili zatvoreni i usamljeni.

– U telefonskim razgovorima s bakama i djedovima naši su učenici shvatili koliko je osobama starije životne dobi, koji su smješteni u domu za starije i nemoćne, bitan fizički kontakt kako se ne bi osjećali usamljeno. Uočili su kako usamljenost negativno utječe na njihovo zdravlje te kako starije osobe uživaju provoditi vrijeme s mlađim generacijama što pozitivno utječe na umanjivanje stresa, podizanje stupnja zdravlja, kvalitetu života te unapređenje socijalnih interakcija. S druge strane, mlađe generacije nerijetko prihvaćaju neka stereotipna mišljenja o nemoći starijih osoba, njihovoj tvrdoglavosti, konzervativnosti i slično, rekla nam je profesorica Zečar Lajtman.

Upravo su istraživajući ovu temu učenici došli na zanimljivu ideju o razvoju međugeneracijske solidarnosti kroz druženja srednjoškolaca i korisnika Doma za starije i nemoćne. Na ovaj način bi se olakšao prijenos iskustva i vještina, ali i druženje između mladih i starih.

Umirovljenici i učenica igraju domino

Klub unuka | Foto: privatna arhiva

Umirovljenik i učenik igraju šah

Klub unuka | Foto: privatna arhiva

Učenici jednom mjesečno sudjeluju na radionicama

Ipak, na početku je sve bila samo ideja, dok je početkom ove godine, uz pomoć profesorice sociologije te koordinatorice školskog volonterskog kluba Helene Zečar Lajtman sve i zaživjelo. Tada su se učenici prijavili za sudjelovanje na radionicama Upshift u organizaciji programa ZABUM (Za budućnost mladih) gdje su s mentorom Tomislavom iz spomenute organizacije dodatno razradili sve detalje provedbe. Za projekt su osvojili nagradu u iznosu od 1.000 eura pa je i realizacija cijelog projekta bila nešto lakša.

Idući korak je bila suradnja s Domom za starije i nemoćne osobe Novinščak iz Čakovca. Koliko je projekt dobar dokazuje i osvojena nagrada Social impact award, a ovo je i poticaj da se sve nastavi u još boljem tonu.

– S obzirom na to da u našoj školi odnedavno postoji iznimno aktivan školski volonterski klub, zainteresirani učenici-volonteri jednom mjesečno sudjeluju na radionicama na kojima s korisnicima Doma izmjenjuju iskustva, prepričavaju priče, iskušavaju nove hobije te kvalitetno zajedno provode slobodno vrijeme. Zainteresiranost volontera naše škole bila je iznimno velika već od prve radionice, otkrila nam je sugovornica.

Umirovljenica i učenica crtaju cvijeće vodenim bojicama

Klub unuka | Foto: privatna arhiva

Korisnici Doma imaju samo jedan prigovor

Osim toga, profesorica Zečar Lajtman nam je otkrila kako su u proteklih nekoliko mjeseci provedene i radionice s korisnicima navedenog Doma za starije pri čemu se kuhao prvomajski grah, izrađivali su se uskršnji ukrasi, slikalo se, pjevalo i rezbarile su se bundeve. Uz to su se igrali šah ili belot.

– Na radionicama uvijek vlada vesela i pozitivna energija i atmosfera pa su se tako sklopila i brojna prijateljstva. Učenici-volonteri uvijek se vesele ponovnom druženju, a jedini prigovor korisnika Doma jest da se radionice ne održavaju dovoljno češće, rekla nam je za kraj profesorica.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap