Svjetska zdravstvena organizacija je rekla svoje: Usamljenost je opasna kao pušenje 15 cigareta dnevno

Ana Kanazir
20. studenoga 2023.
Zdravlje
A- A+

Nije tajna da su starije osobe često usamljene, a to onda znatno utječe i na njihovo raspoloženje, ali i mentalno stanje. Koliko je ovo zapravo opasno, pokazuje i činjenica da je Svjetska zdravstvena organizacija usamljenost proglasila hitnom zdravstvenom prijetnjom, a uspoređuju je sa štetnosti pušenja 15 cigareta dnevno.

Stariji gospodin sjedi na obali

Ilustracija: Pixabay

Usamljenost znatno utječe na kvalitetu života, a kod starijih osoba može utjecati i na razvoj demencije i drugih zdravstvenih stanja. Upravo zato je Svjetska zdravstvena organizacija usamljenost proglasila hitnom zdravstvenom prijetnjom.

Stariji umirovljenik sjedi na klupi u parku
U Berlinu postoji program protiv usamljenosti starijih, a rezultati su odlični

Pušenje cigareta znatno utječe na organizam, ali i na zdravlje. Na to često upozoravanju mnogi stručnjaci, a sada je Svjetska zdravstvena organizacija usporedila opasnost i štetnost pušenja 15 cigareta dnevno sa štetnosti koju nosi usamljenost.

Upravo usamljenost vodi do raznih dodatnih problema i povećava rizik od razvoja demencije, ali i 30 posto povećava rizik od incidentne koronarne arterijske bolesti ili moždanog udara. Osim toga, usamljenost utječe i na pojavu depresije, anksioznosti i demencije. Ovo je rezultat istraživanja koje je provedeno u Sjedinjenim američkim državama, ali iste posljedice usamljenosti vrijede i za ljude u ostatku svijeta, piše forbes.com.

Ipak, ovo se može promijeniti i to vrlo jednostavno. Češćim druženjima, učlanjenjem u razne klubove ili udruge umirovljenika koje nude niz aktivnosti potpuno besplatno, a na kojima možete upoznati nove ljude i steći nove prijatelje. Uz to, za zdravlje će biti korisno i vježbanje na grupnim treninzima gdje jednako tako možete upoznati novu osobu i popričati s nekime. I sama Svjetska zdravstvena organizacija će pokušati promijeniti stvari osnivanjem posebne Komisije koja će se u budćnosti baviti ovim problemom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap