Glumci Kerekeš grade kulturni centar u Varaždinu za koji primaju donacije, a nude i posebne nagrade

Ana Kanazir
27. listopada 2023.
Priče
A- A+

Kerekesh Teatar je projekt oca i sina, glumaca Ljubomira i Jana Kerekeša. Radi se o putujućem kazalištu koje nema vlastiti izvedbeni prostor, a za svako izvođenje predstave u Varaždinu plaćaju najam pa, kako kažu, zapravo gostuju u svojem gradu. Upravo zato su odlučili izgraditi veliki kulturni centar za sve generacije bez obzira na dob. Ipak, za ovo im treba financijska pomoć pa posebnom kampanjom skupljaju novac.

Glumci Kerekeš, Ljubomir i Jan s natpisom o kuturnom centru

Glumci Kerekeš | Foto: Kerekesh Teatar

Popularni glumci su pokrenuli kampanju kako bi izgradili kulturni centar u Varaždinu. Saznali smo otkuda im ova ideja, kakav će to točno centar biti, kao i što dobivaju svi koji doniraju određeni iznos novca.

Za izvođenje predstava plaćaju najam

Ljubomir Kerekeš je glumio u brojnim predstavama, serijama i filmovima, kao što su ‘Zauvijek susjedi’, ‘Kako je počeo rat na mom otoku’, ‘Tri muškarca Melite Žganjer’, ‘Marginalci’,… Njegovim stopama je krenuo i sin Jan koji iza sebe također ima brojne uloge u predstavama, serijama i filmovima poput ‘Zlatni dvori’, ‘Dar mar’, a okušao se i u voditeljskoj ulozi u emisiji ‘Startaj Hrvatska’.

Kerekeši imaju i svoje putujuće kazalište zanimljivog imena Kerekesh Teatar koje nema svoj izvedbeni prostor, već za svako izvođenje predstave u Varaždinu moraju plaćati najam. Upravo zato su se i odlučili za kampanju skupljanja novca za izgradnju posebnog kulturnog centra za sve generacije.

Nosila je rubac črleni tekst napisan na podlozi
Film 'Nosila je rubac črleni' će vas sigurno oduševiti zbog radnje, ali i mnogih nostalgičnih elemenata

Veliki kulturni centar s puno mogućnosti

Kako su nam rekli, ovaj kulturni centar u Varaždinu će imati 450 sjedećih mjesta odnosno 1.200 stajaćih mjesta u glavnoj dvorani, pozornicu od 80 metara kvadratnih i muške i ženske garderobe. Također, imat će i 120 sjedećih mjesta sa stolovima u maloj dvorani, pozornicu od 16 metara kvadratnih te mušku i žensku garderobu, dvije plesne dvorane od 80 metara kvadratnih, glazbeni studio i prostoriju za glazbene probe, studio za snimanje i fotografiranje.

Tu će još biti i uredi za stalne korisnike, ured za logopeda, ured za psihologa, dvije spavaće sobe za gostujuće izvođače, soba za sastanke, prostorije za kostime, blagovaona, spremište, blagajna za prodaju ulaznica i ugostiteljski prostor na ulazu. Ali ni to nije sve jer će postojati i ljetna scena koja prima jednak broj ljudi kao glavna dvorana, a postojat će i pozornica od 49 metra kvadratnih, ljetni bar, kao i healthy corner (zdravi kutak).

Nacrt kulturnog centra u Varaždinu

Kulturni centar u Varaždinu | Foto: Kerekesh Teatar

Nacrt kulturnog centra u Varaždinu

Kulturni centar u Varaždinu | Foto: Kerekesh Teatar

Od predstava do raznih programa

Ipak, posebnost samog centra će biti u njegovoj ulozi, odnosno mogućnosti izvedbe raznih programa i manifestacija.

– Ovim projektom Varaždin će dobiti multimedijalni centar u kojem će svakodnevno u vrhunskim uvjetima boraviti stotine djece i mladih, ali i posjetitelji svih generacija koji će uživati u plesnim, glazbenim, likovnim i dramskim programima, u nastupima poznatih izvođača i umjetnika, u kvalitetnim predavanjima te raznim festivalima i manifestacijama koje se već tradicionalno održavaju u Varaždinu, ali i novim projektima koji će obogatiti sadržaje i kulturu zajednice, otkrili su nam glumci.

Rekli su nam i kako im je funkcionalnost kulturnog centra izrazito važna pa je sva oprema prilagođena digitalnom vremenu, a u sklopu centra nalazit će se nekoliko interaktivnih oglasnih ploča kako bi korisnici i publika mogli biti maksimalno informirani u svakom trenutku. Također, u kulturnom centru neće biti plina već će sustavom grijanja i hlađenja upravljati dizalica toplice, koristit će se solarna energija za uštedu troškova struje i osigurat će se dvije punionice za električne automobile od ukupno 22 nova javna parkirna mjesta pored ljetne scene.

Kako podržati ovaj projekt?

Kako bi uspjeli u svojem naumu izgradnje kulturnog centra, glumci prikupljaju donacije. Tako možete uplatiti neki od ponuđenih donacijskih paketa koji se nalaze na ovoj stranici. Dobro je znati da ako se odlučite uplatiti novac, glumci će vam se na neki način odužiti i počastiti vas ulaznicama za predstave u centru.

– Odaberite neki od ponuđenih donacijskih paketa i mi ćemo biti vječno zahvalni na vašoj velikodušnosti, a između ostalog, počastit ćemo vas ulaznicama za predstave u budućem kulturnom centru i vaše ime bit će trajno zapisano na zidu zahvale jer ste vi izgradili kulturni centar. Ako želite donirati veći iznos od ponuđenih donacijskih paketa, slobodno nas kontaktirajte na mail: [email protected].

Dodaju kako su se za ovaj korak odlučili jer su htjeli da se donatori dobro provedu i zabave u kulturnom centru i to uz predstave Kerekesh Teatra.

Poruka za umirovljenike

Kako su nam otkrili, do sada su uz pomoć 328 divnih osoba skupili 170.838 eura, a imaju i poruku za sve umirovljenike:

– Vjerujemo da budete se složili s nama da danas rijetko tko ima viška novca. Svijet ostaje na mladima i zato vas molimo da nam pomognete izgraditi kulturni centar u kojem će se svakodnevno 800 djece truditi da budu bolji ljudi, a mi ćemo nakon 25 godina sve ostaviti njima. Vama želimo puno ljubavi i zdravlja i kad vam treba smijeha, dođite na neku od naših predstava ili samo pogledajte neki od naših šaljivih videa na internetu. Vole vas Ljubo i Jan Kerekeš.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap