Film ‘Nosila je rubac črleni’ će vas sigurno oduševiti zbog radnje, ali i mnogih nostalgičnih elemenata

Ana Kanazir
3. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Film ‘Nosila je rubac črleni’ je novijeg datuma, točnije u kinima se mogao pogledati prije samo godinu dana, a sada se već može pronaći na raznim internetskim servisima. U središtu radnje je svinja Beba koja priča, njezina vlasnica koja je vodi do drugog sela zbog višeg cilja, a ne smije se zanemariti ni prikaz međuljudskih odnosa. Ipak, ovaj je film puno više od samo jedne priče.

Nosila je rubac črleni tekst napisan na podlozi

Nosila je rubac črleni | Foto: Screenshot YouTube

Nosila je rubac črleni‘ je vrlo simpatičan film koji sa sobom nosi i dašak nostalgije. Radnja se odigrava, kao i u većini hrvatskih filmova, u vrijeme rata, dok je u jednoj od glavnih uloga svinja Beba.

osoba drži daljinski upravljač u rukama i gleda televiziju
6 filmova s umirovljenicima u glavnim ulogama koji će vas sigurno osvojiti

Film ima puno različitih elemenata

Ako dugo niste pogledali dobar film, ‘Nosila je rubac črleni’ nikako nemojte propustiti. Radnja se odvija u Hrvatskom zagorju, godina je 1991., u tijeku je rat, a mještani malog mjesta žive svojim regularnim životom. Sve započinje svadbom Ančice koja je trudna, ali se ne želi udati za svojeg odabranika jer je zaljubljena u svećenika s kojim se i potajno viđa. Ipak, u središtu nije Ančica, već njezina kuma Anka, koju utjelovljuje Nataša Dorčić, i svijet oko nje.

Anka je jedna od žena koje na glavi nose rubac, a ujedno je i vlasnica svinje Bebe, nazvane i inspirirane po popularnom praščiću Babe koji priča, samo u ženskom rodu. Baš kao i u filmu i hrvatska Beba priča i još je k tome ‘skroz ponorela’ jer želi dečka. Kako bi joj ispunila želju, Anka je vodi najboljem rasplodnom nerastu Rokiju koji se nalazi na drugom kraju sela, ali i koji je došao iz Srbije, pa to, u ratom zahvaćenoj Hrvatskoj, predstavlja problem.

Ali nije to sve od radnje jer se tu događa još puno toga, a upravo u šetnji Anke i Bebe saznajemo sve o Ankinom životu i tužnoj prošlosti. Ne bismo htjeli previše otkrivati o samoj radnji jer se stvarno puno toga događa istovremeno i to na više polja. Samo ćemo vam još otkriti nekoliko detalja. Film ima dosta smiješnih dijelova, poneki tužni životni događaj, pripovjedač koji vas vodi kroz živote mještana je Isus Krist, a u nekim dijelovima će vas iznenaditi odlične animacije, kao i glazba.

dio iz filma 'Nosila je rubac črleni'

Nosila je rubac črleni | Foto: Screenshot YouTube

Povratak u prošlost u nagrađenoj komediji

Osim same radnje koja je vrlo specifična i Isusa koji prepričava sve događaje, cijeli film je napravljen na kajkavskom, a prikazuje život toga vremena. Odjeća, predmeti, minival koji se radi ‘pod haubom’, nošenje punih košara na glavi na tržnicu, netaknuta priroda Hrvatskog zagorja, ali i sama atmosfera je nešto posebno, a da ne spominjemo odlične glumce. Redatelj komedije Goran Dukić je mislio na sve.

Ovaj film se prije godinu dana mogao gledati u kinima, a sada se može gledati i na popularnom streaming servisu, gdje je trenutno jedan od najgledanijih filmova. Osvojio je i nagradu publike Zlatna vrata Pule 2022. godine, a nagrađeni su i pojedini glumci filma.

U glavnim ulogama su već spomenuta Nataša Dorčić, zatim Pjer Meničanin i Tesa Litvan, a ostale uloge igraju i Areta Ćurković, Dora Polić, Sunčana Zelenika, Ljubo Zečević, Ljubomir Kerekeš, Robert Ugrina, Atanas Atanosovski, Ljupčo Todorovski Upa. Film traje 86 minuta, a kako kaže sam narator, ‘Dojdite u Zagorje, svakaj se tu ima za videti’.

Copy link
Powered by Social Snap