[FOTO] Ovi vitalni 80-godišnjaci vježbaju svaki dan, a ide im bolje nego mladima

Jasmina Grgurić
28. studenoga 2018.
Priče
A- A+

“Puno mi znači ova aktivnost. Ne mogu više bez toga i vježbe mi nisu preteške. Naučila sam već sve. Operirala sam kralješnicu i vježbam svaki dan. Ušla sam u kondiciju”

Foto: Mirovina.hr

Život (u domu umirovljenika) je za neke prava noćna mora. Pritom ne mislimo na nemoćne i bolesne, nego zdrave i vitalne osobe koje imaju mogućnost izbora. I dok ‘gunđala’ radije kukaju i povlače se u osamu, drugi jednom riječju – žive. “Najgore je kada ne volite ljude” – rekla nam je nedavno mudra baka Barica.

Aktivnosti je mnogo, a sve ostalo je stvar izbora. Ipak, neki su otišli korak dalje od onih ustaljenih hobija koji se vežu za starije ljude, poput pletenja, pjevanja u zboru, čitanja i slično. Naime, grupa 80-godišnjaka u sisačkom Domu za starije i nemoćne osobe svaki dan provodi u tjelovježbi, i to onoj nimalo laganoj. Koriste rekvizite, ‘boksaju’, izvode mažoret pokrete… I tako svaki dan prije ručka.

“Puno mi znači ova aktivnost. Ne mogu više bez toga i vježbe mi nisu preteške. Naučila sam već sve. Operirala sam kralješnicu i vježbam svaki dan. Ušla sam u kondiciju” – kaže 75-godišnja Anka Romčević.

No, ne vježbaju samo dame.

“Redovit sam. Muški slabo dolaze, više su invalidi, ali ja se još uvijek držim. Osjećam se bolje kada odradim vježbu. Krećem se i inače. Izađem van, hodam, ali i 20 do 30 metara potrčim. I tako naizmjence” – kaže 83-godišnji Nikola Orešković. 

Za ovu aktivnost zadužena je radna terapeutkinja Vanja Podgoršek koja vješto animira penziće.

“Kolegica i ja svakodnevno vodimo tjelovježbu za naše korisnike te one u dnevnom boravku, ujutro i prije ručka. Jedini smo dom koji ima ovaj program dvaput dnevno, kako bi svi dobili priliku. Redovni su i aktivni, svaki dan su tu” – kaže Podgoršek. 

[FOTO] Ovi vitalni 80-godišnjaci vježbaju svaki dan, a ide im bolje nego mladima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap