Božica (61): ‘Put do mirovine je bio težak, ali zato sada uživam u svakom trenutku’

Ana Kanazir
2. rujna 2022.
Priče
A- A+

Zahtjev za mirovinu Božica je predala tri dana nakon završetka radnog odnosa, 20.9. 2021, a u mirovini je službeno od ožujka ove godine. Iako je sam proces odlaska u mirovinu i borba s birokracijom trajala dosta dugo, sada uživa u svojem slobodnom vremenu.

božica (61)

Božica (61) u Zagrebu (privatna arhiva)

U Hrvatskoj pošti je radila preko 41 godinu, a papire za mirovinu uz otpremninu je zbog bolesti predala 2019. godine, ali joj tada odlazak u mirovinu nije odobren.

Put do mirovine

– U mirovinu sam trebala ići krajem lipnja prošle godine, ali sam morala odraditi i otkazni rok koji je trajao do rujna. Kada sam konačno mogla otići u mirovinu, na poslu nisam dobila nikakve upute pa sam morala često posjećivati Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kako bih dobila sve informacije i hodati od vrata do vrata, ali istjerala sam mak na konac, rekla nam je Božica.

Na svojem putu do ostvarivanja prava na mirovinu susrela se i s još nekoliko problema. Tako joj na primjer neke informacije nisu bile točno upisane.

– Nisu mi bile sve informacije unesene u elektronički sustav oko šest mjeseci. Nije mi bila uvedena srednja škola, po čemu bi ispalo da sam u pošti radila samo s osnovnoškolskim obrazovanjem, a nedostajale su i dvije godine radnog staža te mi je bilo napisano da sam radila kao spikerica, što nije bio slučaj, objasnila nam je Božica.

Umirovljenik Josip (77) rado provodi vrijeme na imanju od dvije i pol tisuće metara kvadratnih

Uživanje u mirovini

Nakon što je napokon dobila rješenje za odlazak u mirovinu u ožujku ove godine, kaže da joj se život potpuno promijenio.

– Iako sam mentalno i dalje u poslu i često se čujem s kolegama, moram priznati da uživam u mirovini i radim sve stvari koje prije nisam stizala. Vrijeme provodim uređujući vrt, idem na kave s prijateljicama i kćerkom, čistim ormare po kući, zabavljam se s mačkama i konačno imam vremena za odlaske na izlete. Primijetila sam i da se više krećem jer sam uvela hodanje u svoj raspored, otkrila nam je ova umirovljenica.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap