Baka Marija doživjela stotu: ‘Nikada nisam griješila i psovala, a naradila sam se i preko svojih granica’

Ana Kanazir
27. siječnja 2023.
Priče
A- A+

Baka Marija Štokan živi u selu u Đakovštini, a svoj je 100. rođendan proslavila uz tamburaše. Proslavu su joj priredili njezina obitelj i sumještani, a na nju su došle kćer i unuka iz Austrije. Mještani imaju samo riječi hvale za ovu baku kojoj nije jasno kako to da je doživjela baš jubilarni 100. rođendan.

baka marija

Baka Marija | foto: Screenshot HRT

Marija nije imala lagodan život, a kaže i kako ne zna koja je točno tajna dugog života jer se u životu naradila puno i previše. S obzirom na to da teško hoda, ali slabo vidi i čuje, kako bi lakše živjela pomaže joj gerontodomaćica Marta.

baka Ana
Baka Ana proslavila 100. rođendan: 'Sanjam da mogu opet saditi salatu i luk'

Tajna dugog života je u radu

– Baka je dobra osoba, razumna i sve najbolje. Nije izbirljiva, voli pojest slatko, voli čokoladno ponekad, rekla je Marta Majer, gerontodomaćica.

Ipak, baka Marija je od djetinjstva radila puno u vinogradu i na zemlji, a rano je i ostala udovica pa je morala brinuti za kćer i sina. Kako kaže, naradila se i preko svojih granica pa joj nije jasno od čega toliko dugo živi. Možda je razlog baš kao i kod stogodišnjakinje Ane koja je radila u vrtu, o kojem smo pisali ovdje, tajna dugog života u radu.

Baka je dobila i koristan poklon

Zabavu iznenađenja je organiziralo cijelo selo, a došle su čak i kći i unuka iz Austrije, dok je načelnik općine Drenje zajedno s djevojkama iz projekta Zaželi baki Mariji poklonio nešto što joj stvarno treba.

– Djevojke iz ovog projekta Zaželi su mi predložile, a one najbolje znaju potrebe bake i obitelji da im poklonimo jedan štednjak na drva pa smo mi to kupili i danas joj isporučili, rekao je Slavko Dešić, načelnik općine Drenje za HRT.

Baka Marija je na kraju dala savjet kako da se živi što dulje.

– Ja nikada nisam griješila i psovala. Kod kuće sam radila i u nadnicu išla, rekla je Marija.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap