Baka Ana proslavila 100. rođendan: ‘Sanjam da mogu opet saditi salatu i luk’

Ana Kanazir
17. siječnja 2023.
Priče
A- A+

U Popovcu, u Baranji je Ana Ratkajec proslavila 100. rođendan, a u svojem je životu proživjela puno toga, od ratova do promjena valuta. Ipak, priznaje kako svoj dug i sretan život može zahvaliti radu i zdravoj hrani.

baka Ana

baka Ana | foto: Screenshot HRT

Proslava njezinog 100. rođendana je bio zapravo tulum iznenađenja najbližih susjeda, obitelji, a došao je i načelnik općine. Baka je dobila tortu, cvijeće i darove.

‘Sada ne znamo što jedemo’

Ova stogodišnjakinja je većinu života provela u Baranji, iako je podrijetlom iz Zagorja, a otkrila je kako je njezin recept za dugovječnost vrlo jednostavan. On uključuje puno rada i zdravu hranu koja je nekada izgledala drugačije.

– Jelo sve nije bilo prskano, ni šljiva, ni jabuka, ni luk, ni salata. Ništa. Zdrava jela. Sada ne znamo što jedemo, rekla je slavljenica.

Baka Ana je bila poznata i po svojem vrtu u kojem je uvijek raslo lijepo cvijeće, a upravo je ona imala prvi grašak. iz Udruge žena ‘Maska’ kažu kako su baku zvali i baka čelik. Nažalost, zbog godina i bolesti ova umirovljenica ne može više uređivati svoj vrt, ali često sanja da sadi i opkopava.

– Najveća mi je želja da vas sve tu vidim kraj sebe i da mogu ozdraviti da još mogu raditi, jer sanjam po noći da salatu sadim, luk i da kopam, govori stogodišnjakinja, rekla je za HRT ova baka.

Ovaj stogodišnjak svoje zdravlje može zahvaliti samo jednoj stvari koju bi preporučio svima

Na proslavu su došli mnogi gosti

Brigu o Ani danas vodi njezina kćer koja se ponosi svojom mamom, a htjela bi da joj se malo olakša zdravlje.

Na rođendansku proslavu su došli mnogi gosti, a čestitao joj je i načelnik općine Popovac, Zoran Kontak. Na proslavi je baka razgovarala s gostima, puhala svjećice, ali i nazdravila i svima poželjela zdravlja.

Nedavno smo pisali o još jednom stogodišnjaku koji je svoj rođendan proslavio na zagrebačkim Mlinovima, a svoje zdravlje duguje stalnom kretanju. Više možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap