Županija će financirati do 47 posto cijene smještaja u domu za starije u Sisku i Petrinji

Jasmina Grgurić Zanze
27. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Sisačko-moslavačka županija sada je i službeno donijela odluku o sufinanciraju smještaja korisnika u domovima za starije osobe u Sisku i Petrinji. Tamo su cijene smještaja od ove godine skočile do 50 posto. Kako većina korisnika ne može u inflaciji podnijeti takav financijski udarac, a oni u Petrinji nisu čak ni smješteni u ustanovi koja diže cijene, već su raspoređeni zbog potresa na druge lokacije, župan Ivan Celjak preuzeo je plaćanje razlike cijene na županiju.

Predbožićna priredba u Domu za starije Maksimir

Korisnici Doma za starije | Foto: Mirovina.hr

Brojni županijski domovi za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj podignuli su cijene svojih usluga u ovoj godini. Premda ih jednim dijelom financira država, a drugim županija koja im je nadležna, povećanje cijena prema korisnicima pravdali su sve većim troškovima hrane, energenta i ostalih potrepština, ali i rastom plaća zaposlenih. Među domovima koji su početkom 2024. najviše podigli cijene smještaja su oni u Sisku i Petrinji. Riječ je o poskupljenju koje seže gotovo do 50 posto za pojedini tip usluge.

Dom zjapi prazan, ali korisnici mu i dalje plaćaju

Umirovljenica | Pexels
Domovi za starije osobe digli cijene i u ove dvije županije, smještaj i do 50 posto skuplji

Takva odluka sporna je u jeku inflacije, tim više jer novi iznosi uvelike premašuju iznos prosječne mirovine koji većina ni nema. Sporno je da su cijene za korisnike doma u Petrinji porasle u trenutku kada oni uopće nisu tamo smješteni. Naime, dom je nakon potresa u obnovi, a korisnici su smješteni u Top Termama Topusko i lovačkoj kući u Šašu. Da bi stvar bila gora, država im tamo plaća smještaj, ali oni i dalje moraju plaćati punu cijenu Domu za starije Petrinja. Uz to, natovareno im je i poskupljenje, o čemu smo pisali ovdje.

Korisnici su se pobunili peticijom i javnim istupanjem prema medijima preko članova svojih obitelji pa je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, očito svjestan prelošeg ‘tajminga’, odlučio preuzeti poskupljenje na županiju. Tako je još u siječnju obećao da će podmiriti razliku između stare i nove cijene, što je jučer konačno i potvrdila Županijska skupština.

Iznosi subvencija od 12 do 47 posto

Dakle, nove cijene su ostale, samo što će županija financirati stopu poskupljenja stare cijene u donosu na novu. Kada je riječ o Domu za starije i nemoćne osobe u Sisku, cijene su rasle od 25 do 42 posto, ovisno o tipu sobe i stupnja njega. Najveća subvencija županije od 42 eura ide za smještaj u trokrevetnoj sobi za drugi i treći stupanj njege, a najmanja za palijativnu skrb u jednokrevetnoj sobi koja je ujedno i najmanje poskupjela, za 12 posto.

Premda Dom za starije Petrinja u obnovi zjapi prazan, ali korisnici unatoč tomu moraju plaćati smještaj i usluge koje ne uživaju, cijene je podigao i više nego Sisak. Županija će njegovim korisnicima tako financirati iznose od 27 do 47 posto, pri čemu su najviše poskupjele dvokrevetne i trokrevetne sobe, bez obzira na stupanj njege.

Pojedine županije sufinanciraju čak i smještaj svojih starijih žitelja u privatnim domovima, o čemu više možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap