Znate li da se u Hrvatskoj još uvijek mogu unovčiti čekovi u jednoj banci?

Ana Kanazir
4. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Čekovi su prije bili jedno od načina plaćanja te su se često koristili. Radilo se o vrijednosnim papirima koje je banka izdavala kao sredstvo za plaćanje uz odgodu, a nekako su se izgubili iz upotrebe pojavom kartica. Ipak, Hrvatska poštanska banka i dalje ima opciju zaprimanja i naplaćivanja čekova.

banka novac bankomat

Foto: Unsplash

Ipak, HPB preuzima isključivo bankarske inozemne čekove u euro valuti njemačkih banaka, a zaprimaju i čekove u eurima, koji su izdani od strane ostalih banaka unutar EU-a za koje je potrebna prethodna provjera prije zaprimanja istih na inkaso (inkaso znači preuzimanje čeka i slanje na naplatu u inozemstvo prema banci kod koje se nalazi pokriće za prezentirani ček uz isplatu). Prihvaćaju i čekove u američkim dolarima.

Tečaj €/kn: 7,53450

Kako sve funkcionira?

Inozemni ček podrazumijeva da je ček izdan izvan Republike Hrvatske, glasi na stranu valutu te je unovčiv u stranoj valuti.

HPB je kao posrednik u poslovanju s inozemnim čekovima i provjerava sve elemente čeka te preusmjerava sredstva s računa izdavatelja čeka na račun korisnika čeka. Jednako tako, banka naplaćuje i naknadu za obradu od korisnika inozemnog čeka koja se naplaćuje u kunama. Kako bi korisnik mogao unovčiti ček, u banci mora imati otvoren transakcijski račun u odgovarajućoj valuti.

Važno je napomenuti kako HPB ne preuzima putničke čekove, Personal Money Order – privatni novčani nalog i Money Order – novčani nalog kao ni čekove od ovlaštenih mjenjača.

Način unovčenja inozemnog čeka u HPB-u su inkaso i polog inozemnog čeka, a način unovčenja ovisi o iznosu i valuti na koji ček glasi, piše na stranicama HPB-a. Minimalni iznos čeka u eurima iznosi 30, maksimalni 150 eura, a u dolarima je minimalni iznos 100 i maksimalni 5.000 dolara.

Znate li da se u Hrvatskoj još uvijek mogu unovčiti čekovi u jednoj banci?
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap