Znate li da ljekarne nude besplatnu uslugu razvrstavanja lijekova? Evo kako se uključiti!

Jasmina Grgurić Zanze
24. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Gotovo 50 posto kroničnih bolesnika ne uzima svoju terapiju redovito i na ispravan način, što za posljedicu ima ozbiljne zdravstvene komplikacije, koje nerijetko završavaju smrtnim  ishodom. Hrvatska je stoga početkom ove godine u ljekarnama dobila besplatnu uslugu razvrstavanja terapije u koju se mogu uključiti pacijenti s kroničnim bolestima za koje uzimaju veći broj lijekova.

Ilustracija: Pixabay

Hrvatski građani od početka ove godine na raspolaganju imaju jednu novu uslugu. I to posve besplatno. Riječ je o razvrstavanju lijekova, što je posebno korisno za starije pacijente s kroničnim bolestima koji nekoliko puta na dan moraju uzimati veće količine različitih medikamenata.

Ljekarnici razvrstavaju tjedne doze lijekova koji se pacijentima slažu u jednokratne blistere, što im omogućava lakše uzimanje, ali i razumijevanje kronične terapije. Blisteri su podijeljeni na četiri razdoblja dana kada se lijekovi najčešće uzimaju te sedam dana u tjednu kako bi svako uzimanje terapije bilo jasno razdijeljeno, ali i da bi se moglo pratiti je li ju pacijent uzeo.

Ova usluga namijenjena je pacijentima koji svakodnevno uzimaju 3 ili više lijekova za kronične bolesti u kontinuitetu dužem od šest mjeseci.

Za sada uključeno oko 300 pacijenata

Pilot projekt Hrvatska ljekarnička komora započela je početkom ove godine u suradnji s ljekarnama diljem Hrvatske, točnije njih oko 180 za sada. Iz Hrvatske ljekarničke komore kazali su nam da su zadovoljni dosad iskazanim interesom pacijenata, ali i kolega koji rade u apotekama. Trenutno je uključeno oko 300 pacijenata, a predviđa se da će ih biti oko tisuću.

“U prvom redu smo se fokusirali na pacijente koji pate od dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, povišene razine masnoća u krvi ili depresije. To su bolesti koje imaju visoku pojavnost u našoj zemlji te hrvatsko zdravstvo izdvaja značajna sredstva za liječenje komplikacija ovih bolesti iako postoje lijekovi koji ih uspješno liječe” – rekla nam je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Ana Soldo. 

Osnovni cilj je poboljšati suradljivost pacijenata u uzimanju kronične terapije. Nažalost, statistike pokazuju da gotovo 50 posto kroničnih pacijenata ne uzima svoju terapiju redovito i na ispravan način, zbog čega dolazi do komplikacija kroničnih bolesti koje odnose živote pacijenata.

Dobar alat za one koji ne mogu sami brinuti o terapiji

“Ovo je jako dobar alat za poboljšanje sigurnosti pacijenata i u bolnicama i u različitim stacionarima, njegovateljskim ustanovama, gdje vrlo često nema dovoljno stručnog osoblja koje bi moglo brinuti o terapiji pacijenata. Isto tako, predstavlja pomoć djeci ili skrbnicima osoba koje žive same, a zbog starosti ili zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti brinuti se sami o svojoj terapiji” – pojašnjava Soldo. 

Tako ponekad vrlo složena terapija kroničnih pacijenata postaje jednostavnija, ali je i vizualni podsjetnik na uzimanje lijekova te omogućuje praćenje suradljivosti pacijenta i od strane ljekarnika, ali i liječnika.

“Pacijenti su u provom redu iznenađeni jer je ova usluga potpuno nova. Kolege sa njima provode upitnike kako bi im svi aspekti usluge bili jasni i razumljivi. Većina ljudi je jako zadovoljna, jer su dobili i dodatna pojašnjenja o terapiji i veliko olakšanje u planiranju i praćenju uzimanja terapije što vrlo često i nije jednostavno ako pacijent ima veliki broj različitih lijekova koje mora uzeti tijekom dana” – zaključila je Soldo. 

Inače, ovim pilot projektom želi se testirati sama učinkovitost, ali i potražnja za razvrstavanjem lijekova kako bi se usluga u budućnosti mogla uvesti u sve ljekarne. Pilot projekt traje šest mjeseci i za to vrijeme je besplatan za korisnike.

 

 

 

Copy link
Powered by Social Snap