Znate li da ako sakupite previše gljiva i kestena u šumi, možete dobiti kaznu od 1.000 do 7.000 kuna?

Ana Kanazir
19. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Jesenski plodovi su krenuli, a mnogi ljudi ih neumjereno beru i sakupljaju. Možda ne znate, ali postoje stroge upute oko branja i sakupljanja svih nedrvnih šumskih proizvoda kojih se, kod ulaska u šumu, treba pridržavati. Jedna od njih je i da se za vlastitu upotrebu neki plodovi mogu brati samo u ograničenim količinama, a za to vam treba i dozvola.

Foto: Pixabay

Dobra vijest je da se dozvola može jednostavno i besplatno napraviti i na internetu. Dopušteno je sakupljanje plodova u šumi za osobne potrebe i potrebe vlastitog domaćinstva, dok se dijelovima ili proizvodima dobivenih od njih ne trguje ili ne prometuje. Jednako tako, treba voditi računa i o količinama koje berete kako ne biste dobili kaznu. Kako su nam rekli iz Hrvatskih šuma, kazne su predviđene od 1.000 do 7.000 kuna, a izriče ih Šumarska inspekcija. Dodali su i kako oni nemaju informaciju da je dosada izrečena ijedna kazna.

Tečaj €/kn: 7,53450
gljive
Branka (70) bere gljive više od pola života, a otkrila nam je kako prepoznati one jestive i gdje ih brati

Koliko gljiva se smije sakupiti u jednom danu?

Nadzemne gljive se smiju brati do 3 kilograma dnevno. Ako je plodište veće mase, sakupljač ga smije sakupiti samo ako nema već sakupljena druga plodišta u dnevnoj dopuštenoj količini. S druge strane, postoje i pravila na koji način bi se gljive smjele sakupljati, a koja su napisana u Pravilniku o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta koji je objavljen u Narodnim novinama.

Tako se kod nadzemnih gljiva može sakupljati samo plodište gljive koje se bere rukom ili reže nožem, bez korištenja drugih alata (npr. lopate, grablje, motike i dr.), a po potrebi, ukopani dio plodišta vadi se uz pomoć noža, dok se nastala rupa popunjava odgrnutom zemljom. Nije dopušteno oštećivati micelij ili neposredno stanište. Važno je i trećinu od ukupnog broja plodišta svake sakupljane vrste ostaviti netaknutu na staništu. Nije dopušteno sakupljati stara plodišta, tj. plodišta sa znakovima propadanja (npr. truljenje, pljesnivost i izrazita crvljivost).

Nije dopušteno ni sakupljati tek iznikla i vrlo mlada plodišta nadzemnih gljiva čiji je promjer plodišta manji od 1/5 promjera prosječnog zrelog plodišta određene vrste te za smrčke (rod Morchella) plodišta nižih od 4 cm. Sakupljaju se samonikle nadzemne gljive čiji promjeri plodišta nisu manji od: 20 mm za lisičicu, 15 mm za mrku trubaču, 40 mm za prave vrganje, 35 mm za prosenjake i 30 mm za rujnice, osim za puze, kada je dopušteno sakupljanje plodišta svih promjera.

Iako mnogi to rade, nije dopušteno odbacivati već sakupljene gljive radi sakupljanja nekih drugih.

pečeni kesteni
Najbolji pečeni kesteni: S ovim receptom će se svi kesteni otvoriti i savršeno ispeći

Koliko kestena se smije sakupiti u jednom danu?

Za kestene su pravila malo drugačija. Naime, može se sakupiti do 10 kilograma kestena. Osim gljiva, kesteni su vrlo zdravi za tijelo i organizam, o čemu nam je sve rekao i nutricionist Nikola Roca. Ako želite napraviti savršene pečene kestene, pomoći vam može ovaj recept uz pomoć kojeg ćete najlakše oguliti kestene.

Kako napraviti dozvolu za sakupljanje plodova?

Iz Hrvatskih šuma je istaknuto kako se za sakupljanje bilo kojih plodova ili bilja treba imati dozvola. U zahtjevu za dozvolu treba navesti ime, prezime i OIB osobe na koju će glasiti dozvola, vrstu nedrvnih proizvoda i područje sakupljanja za koje se dozvola traži. Dozvola se izrađuje za tekuću godinu i vrijedi do 31.12. iste godine, a može se ispuniti ovdje.

Još je jedna stvar važna kod potrage za jesenskim plodovima u šumi. Iz HGSS-a ističu da je u sakupljanje potrebno krenuti dovoljno rano, kako biste se vratili prije nego padne mrak i kako se ne biste izgubili. Dodatne savjete su nedavno objavili i na svojem Facebook profilu, o čemu smo pisali ovdje. 

Znate li da ako sakupite previše gljiva i kestena u šumi, možete dobiti kaznu od 1.000 do 7.000 kuna?
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap