U par dana pet potraga za skupljačima gljiva i kestena: HGSS izdao upozorenja i savjete

Milan Dalmacija
19. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatska gorska služba spašavanja je zbog učestalih potraga za skupljačima gljiva i kestena objavila nekoliko upozorenja i savjeta. Ističu kako je potrebno u berbu krenuti dovoljno rano da se vratite prije mraka te kako je bitno uz sebe imati baterijsku lampu i mobitel.

HGSS, potraga i spašavanje | Foto: Facebook/HGSS

Sezona je šumskih plodova, u kojoj se mnogi upućuju u berbu kestena i gljiva. Nerijetko u potrazi za jestivim plodovima odu predaleko pa se izgube ili ostanu do mraka pa ne vide put kući. Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) proteklih je dana imala devet intervencija traganja i spašavanja, od čega ih je pet bilo vezano uz skupljače gljiva i kestena.

Tečaj €/kn: 7,53450
gljive
Branka (70) bere gljive više od pola života, a otkrila nam je kako prepoznati one jestive i gdje ih brati

– Za sakupljačima su tragale stanice Požega, Karlovac, Novska i Samobor. Samoborci su imali dvije potrage u vrlo kratkom vremenu, a u posljednjih 10 dana čak četiri potrage za ljubiteljima gljiva i kestenja, upozorili su iz HGSS-a na Facebooku.

Dodali su kako se s kraćim danima, mrak u šumovitim predjelima spušta vrlo brzo. Kod skupljanja plodova lako je izgubiti orijentaciju stalnim gledanjem u tlo. Noću je, pak, kretanje po terenu otežano, ako skupljači sa sobom nisu ponijeli baterijske lampe.

– Stoga apeliramo na sakupljače jesenskih plodova da se uvijek kreću u grupi, da krenu dovoljno rano i iziđu iz šume prije mraka, da uvijek imaju mobitel s punom baterijom kako bi mogli pozvati pomoć i svakako da nekome od obitelji ili prijatelja jave gdje idu i kada se planiraju vratiti i naravno da imaju adekvatnu obuću i odjeću. Zbog naglih promjena meteouvjeta i pada temperature s dolaskom noći čak i one akcije koje djeluju bezazleno mogu imati tragične posljedice uslijed pothlađivanja ili težih ozljeda. Specifičnost potražnih akcija je što ne znamo lokaciju osobe pa je prvi korak pronalazak što može potrajati, a tek iza tog koraka slijedi spašavanje, savjetuju i upozoravaju iz HGSS-a.

Uz to, podijelili su i nekoliko savjeta kako podijeliti svoju lokaciju pomoću popularnih mobilnih aplikacija.

U par dana pet potraga za skupljačima gljiva i kestena: HGSS izdao upozorenja i savjete
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap