Znanje je moć: Sutra promocija brošure o mirovinskim pravima invalida rada

Jasmina Grgurić Zanze
20. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima gotovo 120 tisuća građana u invalidskoj mirovini koja u prosjeku iznosi 1.986 kuna. Registrirano je i 121.369 invalida rada od čega u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji živi njih 27.073. Zagrebačka Udruga invalida rada okupila je 8.573 člana. U svojim prostorijama oni će sutra obilježiti svoj – 21. ožujka – Nacionalni dan invalida rada.

S lanjske proslave Nacionalnog dana invalida rada Foto: Zagrebačka Udruga invalida rada

„Želja nam je ukazati na diskriminaciju invalida rada unatoč Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i Konvenciji o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Realnost je da moramo još puno toga učiniti kako bismo teoriju pretočili u praksu. Također, bitno je ukazivati i na prevenciju ozljeda na radu, unapređivanje uvjeta rada i mjera zaštite na radu kako bismo u budućnosti znatno smanjili broj osoba čiji je invaliditet nastao na mjestima rada. Pozivam sve građane grada Zagreba i Zagrebačke županije da nas u tom naumu podrže svojim dolaskom povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada“ – kaže predsjednica UIR Zagreba, Nada Vorkapić.

Na Nacionalni dan invalida rada sutra će tako u prostorijama Udruge od 15 do 17 sati imati program. Nakon otvorenja izložbe fotografija “Lunjalica” bit će predstavljena i brošura “Znanje je moć” o pravima invalida rada iz sustava mirovinskog osiguranja i podzakonskih akata. Brošura će biti besplatno podijeljena svim zainteresiranima. Zašto je ona potrebna, pojasnit će njezin autor, pravnik Joško Matić. Nakon toga, bit će održana i likovna radionica “Oživimo staklo” pod vodstvom Zdenke Čić koja će otkriti tajne oslikavanja salvetnom tehnikom.

Invalidi rada sutra će po 11. put proslaviti Nacionalni dan invalida rada kojeg je Hrvatski sabor proglasio 2009. godine. No, po pitanju unapređenja njihovih prava i položaja u zajednici za napraviti je još mnogo. Upravo je i ovo jedna od prilika da im pružimo priliku i upoznamo ih kako bismo bolje razumjeli njihove probleme.

Copy link
Powered by Social Snap