Za život u mirovini Forbes Amerikancima predlaže – Hrvatsku!

Jasmina Grgurić Zanze
10. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

“Zemlja ima predivni krajolik, primamljivu mediteransku klimu na velikom području, dobru hranu i vino, nisku stopu kriminaliteta i vrlo niske troškove življenja. Zdravstveno osiguranje je povoljno, govori se nešto engleskog jezika, a umirovljeničke vize lako je dobiti…”

Forbes Dubrovnik preporuča kao jednu od lokacija za život Foto: Pixabay

Zvuči nevjerojatno, ali prestižni Forbes Hrvatsku je uvrstio u 25 najpoželjnijih zemalja u svijetu 2019. godine za preseljenje u mirovini. Većina Amerikanaca nakon umirovljenja ostaje u svom mjestu stanovanja ili se seli unutar Sjedinjenih Država, no sada im se preporuča da razmotre i druge opcije. Tim više jer one nude visoki standard življenja uz manje troškove, ali i besplatno lijepo vrijeme te kulturne znamenitosti.

Manji troškovi života, jeftinija medicinska usluga…

Dok Hrvati masovno iseljavaju, a Amerika se mnogima čini kao nedosanjani san, doista je teško razumjeti da smo upravo tako i mi njima jedna od najpoželjnijih destinacija, ne samo kada je riječ o turizmu, nego i življenju, makar samo u umirovljeničkoj dobi. No, kada malo bolje razmislimo, ima smisla, jer se s američkom  mirovinom, za razliku od one naše, u Hrvatskoj doista ima u čemu uživati. No, slika nije samo crno-bijela.

Kriterije koje Forbes, između ostalog, uzima u obzir su slijedeći; troškovi života koje u Hrvatskoj ocjenjuju znatno nižima nego kod njih, zatim relativno lako stjecanje prebivališta, dostatnu i jeftiniju medicinsku uslugu te klimu.

Istra i Dubrovnik kao napoželjnije destinacije

Među lokacijama za život, posebno preporučuju Istru i Dubrovnik, čijom su fotografijom katedrale potkrijepili privlačnost Hrvatske kao destinacije za život umirovljenika.

“Nasuprot Italije preko Jadranskog mora, Hrvatska je jedna zemlja koja se uspješno suočila s problemima vezanima za rat 1990-ih godina. Zemlja ima predivni krajolik, primamljivu mediteransku klimu na velikom području, dobru hranu i vino, nisku stopu kriminaliteta i vrlo niske troškove življenja. Zdravstveno osiguranje je povoljno, govori se nešto engleskog jezika, a umirovljeničke vize je lako dobiti. Strani umirovljenici dobivaju poreznu olakšicu, premda nema sporazuma protiv dvostrukog oporezivanja između Amerike i Hrvatske. Putovanja avionom zahtijevaju presjedanje negdje u Europi. Među opcijama su poluotok Istra i srednjovjekovni lučki grad Dubrovnik” – piše Forbes. 

Zanimljivo, Forbes je Hrvatsku usporedio s Kolumbijom u smislu da su se obje zemlje nosile s teškim teretom političkih previranja u prošlosti, što se promijenilo pa su se ove godine našle na njihovoj listi.

Popis zemalja možete pogledati ovdje:

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap