Zagreb uvodi besplatni prijevoz ZET-om za starije od 65 godina: Evo do kada morate izraditi pokaz

Luka Kalac
27. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Svi Zagrepčani stariji od 65 godina imat će od 1. lipnja pravo na besplatni javni prijevoz ZET-om, najavio je danas zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Ovo pravo obuhvatit će gotovo 160.000 osoba starijih od 65 godina, a odluka će se naći pred zastupnicima u Gradskoj skupštini tek u svibnju, s primjenom od 1. lipnja. Pokaz za besplatni prijevoz treba izraditi od 15. travnja.

plavi tramvaj na tračnicama

Tramvaj | Foto: Mirovina.hr, Ramona Ščuric

Zagrebački električni tramvaj (ZET) je odlučio dati pravo na besplatan prijevoz svim građanima starijima od 65 godina. Do sada, pravo na besplatno korištenje javnog prijevoza, mogli su dobiti umirovljenici čija mirovina nije veća od 560 eura, bez obzira na životnu dob.

S obzirom na to da većina umirovljenika živi na rubu siromaštva, ova mjera, kako tvrde iz Grada Zagreba, olakšava mobilnost i smanjuje troškove života. Riječ je o jednoj od najpopularnijih socijalnih mjera u Zagrebu već dugi niz godina. Lani su podigli cenzus za ostvarivanje prava na besplatni pokaz umirovljenika, o čemu smo više pisali ovdje.

Pravo na besplatni prijevoz za 159.000 starijih građana

Inače, u Zagrebu živi oko 159.000 građana starijih od 65 godina, a svi oni ostvarit će pravo na besplatno korištenje ZET-ovih usluga javnog prijevoza. Kako bi dočarali o koliko je velikom broju ljudi riječ, iz Grada Zagreba su u priopćenju otkrili da se to može usporediti s ukupnim brojem stanovnika grada Splita.

– Zadovoljstvo mi je najaviti da smo, zahvaljujući oporavku gradskih financija, ove godine u mogućnosti omogućiti svim Zagrepčanima i Zagrepčanima starijim od 65 godina besplatan prijevoz ZET-om. Ovom se odlukom pridružujemo nizu europskih gradova poput Lisabona, Madrida, Ljubljane, Praga ili Budimpešte, koji na ovaj način olakšavaju mobilnost starijim osobama i smanjuju im troškove života, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

tramvajska stanica s ljudima koji čekaju tramvaj
U ZET-u možete preuzeti besplatnu godišnju kartu, donosimo detalje

Evo kako ostvariti pravo na besplatni prijevoz

Isto tako, zeleno orijentiranoj gradskoj upravi je cilj ojačati javni prijevoz kako bi i ova odluka bila u skladu s takvom politikom vođenja stranke.

– U mom mandatu je kupljeno 65 novih autobusa, 20 novih i 11 rabljenih tramvaja, trenutno su u postupku javnog natječaja za nabavu rabljeni autobusi i ZET vozila za osobe s invaliditetom, a namjeravamo kupiti još 40 novih tramvaja i 100 autobusa na obnovljive izvore energije. Nakon više od 20 godina, ove godine kreće izgradnja novih dionica tramvajskih pruga u Sarajevskoj i Heinzelovoj ulici. Također, od svibnja ove godine, vožnja sljemenskom žičarom bit će besplatna za Zagrepčane i Zagrepčanke, dodao je Tomašević.

Kako bi svi stariji od 65 godina dobili besplatan prijevoz ZET-ovim tramvajima i autobusima, potrebno je izmijeniti Odluke o socijalnoj skrbi. Naime, ova odluka će se tek u svibnju naći pred zastupnicima u Gradskoj skupštini, a plan je početi je primjenjivati od 1. lipnja. Svi stariji od 65 godina koji žele ostvariti pravo na besplatan prijevoz, od 15. travnja moraju izraditi besplatan pokaz, navode iz Grada Zagreba.

Nadopuna 3. travnja 2024. godine u 14:24 sati

Izrada Pretplatne karte nije još moguća jer odluka nije donesena, kako nam rekli iz ZET-a, samo je to trenutno prijedlog koji je na savjetovanju. U nastavku su dodali kako će podrobnije upute biti objavljene na internetskoj stranici ZET-a i u sredstvima javnog priopćavanja, i to nakon što se donese konačna odluka, nakon 1. svibnja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap