Želite europsku mirovinu? Na domaće tržište stiže paneuropski mirovinski proizvod

Josip Mihaljević
7. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Ministarstvo financija uputilo je u proceduru javnog savjetovanja prijedlog o ‘Paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu’ (PEPP). U teoriji, građani bi mogli štedjeti u europskom mirovinskom fondu, a ta štednja će im u mirovini poslužiti kao dodatak na mirovinu. Kako sada stvari stoje, radi se o još jednoj varijanti dobrovoljne mirovinske štednje.

euro

Foto: Unsplash

Paneuropski mirovinski proizvod (PEPP) u Hrvatskoj se počeo spominjati još 2019. godine, a Ministarstvo financija je u javnu raspravu početkom lipnja uputilo prijedlog zakona o provedbi uredbe koja će PEPP legalizirati na domaćem tržištu, donosi tportal.hr.

Kako sada stvari stoje, radi se o dobrovoljnoj mirovinskoj štednji (nešto poput trećeg stupa) koja će se po istim uvjetima nuditi građanima Europske unije kao dopuna za postojeće mirovine. Cilj je stvoriti jedinstveno tržište mirovinskih fondova te ublažiti demografske izazove koji će u budućnosti u Europi dovesti do starenja stanovništva, većeg broja umirovljenika i manjeg broja radnika.

Ideja je da europski radnici krenu u dodatnu štednju za stare dane, a time bi se razvili i prekogranični, zajednički europski mirovinski fond koji bi s te pozicije možda mogao jamčiti veće prinose za štediše, a gospodarstvo bi dobilo novi izvor kapitala.

I domaći građani moći će štedjeti u PEPP-u, ali prije toga zakon mora stupiti na snagu. Inače, Hrvatska već danas ima 28 različitih dobrovoljnih mirovinskih fondova, što otvorenih, što zatvorenih. U njima štedi 403 tisuće građana, a fondovi ukupno na računima imaju oko 6,31 milijardu kuna. S druge strane, obvezni mirovinski fondovi (II. stup) raspolažu s neto imovinom od 132 milijarde kuna što nam daje pravu sliku “popularnosti” dobrovoljne mirovinske štednje u Hrvata.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap