Zavod za mirovinsko objavio važan podsjetnik za one kojima nije isplaćen dodatak

Josip Mihaljević
1. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje podsjeća se umirovljenike koji nisu dobili energetski dodatak, a udovoljavaju uvjetima, na potrebnu dostavu dokaza o visini inzemne mirovine. Krajnji rok za dostavu dokaza je 30. lipnja, a sama isplata očekuje se u srpnju.

ivan serdar

Foto: Ivan Serdar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje | Mirovina.hr

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) podsjećaju korisnike hrvatskih mirovina s inozemnim elementom na rok 30. lipnja, do kada Zavodu za mirovinsko osiguranje moraju dostaviti dokaz o iznosu inozemne mirovine za ožujak 2022. godine radi isplate energetskog dodatka. Podsjetimo, većina umirovljenika dodatak je već dobila, ali stotinjak tisuća umirovljenika koji imaju nešto staža izvan RH moraju ispuniti formular i predati ga Zavodu kako bi dodatak dobili u srpnju.

Evo kada se očekuje isplata energetskog dodatka za one koji ga još nisu dobili

Pod inozemnim elementom mirovine misli se na korisnike koji uz hrvatsku mirovinu primaju i dio mirovine iz inozemstva, ali i na one koji imaju nešto staža u inozemstvu, ali na osnovu tog staža ne primaju nikakvu mirovinu.

Prva skupina do 30. lipnja HZMO-u mora dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine za ožujak 2022. godine, a druga skupina u formularu treba odabrati izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu. Dokaz o visini inozemne mirovine može biti:

  • potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2022.
  • potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2022. u netoiznosu

Obrazac možete ispuniti u lokalnoj ispostavi Zavoda, a potrebne podatke možete ispuniti i online. Treća opcija jest preuzimanje i popunjavanje tiskanice koju zatim treba uručiti Zavodu.

“Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu te imaju prebivalište u RH, pod uvjetom da im ukupno mirovinsko primanje u RH i inozemstvu, isplaćeno za ožujak 2022., ne prelazi iznos od 4.100 kuna i da nisu zaposleni, predviđena je najkasnije u srpnju 2022. i o tome će korisnici biti pravodobno informirani”, zaključuju iz HZMO-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap