Zastupnik Mlinarić tvrdi da prognanici Domovinskog rata imaju manju mirovinu od onih koji su ih potjerali

Matej Markovinović
16. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, tvrdi da će prognanici Domovinskog rata koji odlaze u mirovinu imati manju mirovinu od onih koji su ostali na okupiranom području. Navodi da je razlog tome činjenica da osnovica za izračun mirovina za to razdoblje čini minimalna plaća.

Screenshot: YouTube

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta, Stipo Mlinarić, upozorio je na nepravdu u izračunu mirovina građana koji su napustili okupirana područja tijekom Domovinskog rata, u odnosu na one koji su ostali na istim područjima.

Kako prenosi Index, Mlinarić tvrdi da prognanicima Domovinskog rata, koji odlaze u mirovinu, osnovicu za izračun mirovina za to razdoblje čini minimalna plaća, što je upravo razlog zašto će imati manje mirovine od Srba koji su ostali na okupiranom području.

“Osnovica za izračun mirovina prognanika, koji su radili u Hrvatskoj, jest minimalna plaća od 3.750 kuna. Dok je osnovica za izračun mirovina ljudi koji su bili na okupiranom području prosječna plaća, koja sada iznosi 7.607 kuna”, rekao je Mlinarić.

Inače, oni koji su ostali na okupiranim područjima moraju priložiti potpise dvaju svjedoka koji potvrđuju da nisu sudjelovali u pobuni protiv Hrvatske, no kako tvrdi zastupnik Mlinarić, te potpise nitko ne provjerava. Istaknuo je da je nepravedno da prognanici koji su istjerani iz svojih kuća dobivaju 30 posto manje od onih koji su ih protjerali, a radi se, kako navodi, o stotinama tisuća ljudi.

Savez antifašista traži da se prava živućih boraca NOB-a izjednače s pravima branitelja

Mlinarić tvrdi da je za navedene razlike u mirovinama krivac upravo Uredba o mirovinskom osiguranju iz 2008. godine, koja je donesena za vrijeme premijera Ive Sanadera, čiji je koalicijski partner i tada bio SDSS. Ista je stranka, dodaje zastupnik Domovinskog pokreta, razlog zbog kojeg ni sadašnja Vlada ne želi promijeniti spornu Uredbu.

”Plenkoviću ne pada na pamet ispraviti nepravdu jer gubi tri ruke u saboru”, zaključuje Mlinarić.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap