Savez antifašista traži da se prava živućih boraca NOB-a izjednače s pravima branitelja

Josip Mihaljević
14. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Savez antifašističkih boraca i antifašista objavio je priopćenje u kojem problematiziraju činjenicu što mirovinska prava NOB-ovaca nisu izjednačena s mirovinskim pravima branitelja iz Domovinskog rata. Danas u Hrvatskoj “partizanske” mirovine koristi manje od 1.000 sudionika NOB-a, ali tu je još 5700 obiteljskih mirovina.

Snimak zaslona: Youtube

Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) pokreće program pomoći za živuće borce Narodnooslobodilačkog rata i problematiziraju činjenicu da NOB-ovci u pravima nisu izjednačeni s braniteljima iz Domovinskog rata.

I jedna i druga skupina spadaju u čak 18 skupina umirovljenika čije su mirovine određene po posebnim propisima. Prema najnovijim podacima HZMO-a, “partizanske” mirovine danas koristi 6580 osoba, a one u prosjeku iznose 3.054 kune. Glavnina tih mirovina odnosi se na obiteljske mirovine, najčešće na udovice. Živućih NOB-ovaca u starosnoj mirovini je 755, a u invalidskoj 170, a njihove prosječne mirovine iznose 3.954, odnosno 3.675 kuna. Korisnici starosne mirovine skupili su 30 i pol godina staža, a korisnici invalidskih mirovina gotovo 22 godine staža.

S druge strane imamo 70 820 korisnika braniteljskih mirovina, a prosjek njihovih primanja penje se na 6.154 kune mjesečno. Glavnina (više od 50 tisuća) otpada na korisnike invalidskih mirovina.

“U Ustavu RH nedvosmisleno je iskazano antifašističko utemeljenje. Nažalost, u političkoj praksi od 1990. pa do danas hrvatske vlasti nisu bile dosljedne u poštivanju proklamiranog načela”, ističu u SABA-i.

Argumentiraju kako su na djelu zabilježene restrikcije i ukidanje na zakonu stečenih prava boraca i invalida NOB-a, posebno u pogledu mirovina i invalidnina.

“Sudionici NOB-a nisu izjednačeni u svojim pravima s braniteljima Domovinskog rata premda je to u skladu s međunarodnim konvencijama i odlukama Svjetske veteranske federacije”, kazao je tajnik SABA-e Miroslav Kirinčić.

Traže punu potporu državu te napominju kako potpora udrugama boraca i invalidima NOB-a od pojedinih ministarstava, a posebice Ministarstva hrvatskih braniteljima, nikako nije u skladu s ustavnim opredjeljenjem.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap