Zašto se mlađi građani cijepe dok stariji još uvijek čekaju svoju dozu?

Jasmina Grgurić Zanze
26. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Ordinacije obiteljske medicine u Hrvatskoj više neće dobivati jednake količine cjepiva, nego će više dobivati oni koji imaju više pacijenata starije dobi i s kroničnim bolestima. Kako struktura pacijenata varira, dosad se događalo da su ordinacije pojedinačno cijepile mlađe osobe. No, to sada više ne bi trebao biti slučaj.

cijepljenje

Foto: Unsplash

“Više će cjepiva dobivati oni liječnici obiteljske medicine koji su prijavili više starijih i kroničnih bolesnika” – potvrdio je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘dr. Andrija Štampar’ za Dnevnik Nove TV.

Dosad je svaka ordinacija dobivala jedak broj od 112 doza. Kako je struktura pacijenata od ordinacije do ordinacije različita, događalo se da se negdje prije cijepe mlađe osobe, jer ih je više.

Ne može se procjenjivati na temelju izgleda

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin kaže da liječnici obiteljske medicine koji skrbe za specifičnu populaciju, primjerice više osoba starije životne dobi, trebaju na to ukazati nadležnom zavodu za javno zdravstvo kako bi se navedeno uzelo u obzir pri raspodjeli cjepiva. Oni, naime, najbolje poznaju potrebe svojih pacijenata.

“Kada je cjepiva bilo malo, praktički svi liječnici obiteljske medicine su imali dovoljno zainteresiranih osiguranika koji spadaju visoko u rizične skupine te su svima bile nužne doze koje su mogli dobiti. Što više cjepiva bude dolazilo, naravno da će se trebati sve više uzimati u obzir kod raspodjele cjepiva specifičnosti, odnosno veće ili manje potrebe pojedinih ambulanti” – objasnila je Pavić Šimetin.

Za cijepljenje mlađih osoba ističe da bismo pogriješili ako bismo na temelju izgleda i dobi osoba procjenjivali tko je teško bolestan a tko nije, jer i osobe znatno narušenog zdravstvenog stanja mogu naizgled djelovati zdravo.

Online platforma za prijavu ne funkcionira

“Cijepimo pripadnike žurnih službi koji odlaze na potresom pogođeno područje, zdravstvene djelatnike i djelatnike u domovima koji svi mogu biti mlađe životne dobi i zdravi pa se može pogrešno zaključiti da su neopravdano cijepljeni. Također uvijek treba predvidjeti da je bolje cijepiti i osobu koja ne spada u prioritete, samo da se ne baci doza cjepiva kojoj ističe rok trajanja u primjerice narednih 10-ak minuta” – dodala je Šimetin.

Ordinacije poručile: Ovim tempom stariji od 65 i kroničari neće biti procijepljeni do ljeta

Hoće li se netko odazvati u posljednji tren, neplanski, ovisi i o samoj toj osobi koja brzinski mora donijeti odluku i pojaviti se u kratkom roku u ordinaciji. Problem trenutno postoji i s online platformom za prijavu koja još uvijek nije zaživjela jer joj neki liječnici ne mogu pristupiti s obzirom da na nju nisu spojeni. Također, preko platforme se uglavnom  upisuju mlađe osobe, dok kronične bolesnike liječnici i dalje trebaju zvati. A program ih očito ne razvrstava po prioritetima, nego to opet dalje rade liječnici ovisno o potrebama u ambulanti.

Ivana Pavić Šimetin objašnjava da stanje ovisi o županijama. Negdje se, kaže, naručuje putem platforme, u nekima prvenstveno preko liječnika obiteljske medicine, jer su na županijskoj razini odlučili da je za sada to optimalniji model utvrđivanja tko je prioritet za cijepljenje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap