Ordinacije poručile: Ovim tempom stariji od 65 i kroničari neće biti procijepljeni do ljeta

Jasmina Grgurić Zanze
25. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Nastavimo li ovakvim tempom cijepljenja, stariji od 65 godina i kronični bolesnici neće biti procijepljeni do ljeta, upozorili su u srijedu iz Hrvatske udruge ugovornih ordinacija. Iz HUUGO-a su ujedno poručili da punktovi za cijepljenje postaju mjesta širenja, a ne suzbijanja virusa.

Foto: Ilustracija

Nastavimo li ovakvim tempom, stariji od 65 godina i kronični bolesnici neće biti procijepljeni do ljeta, upozorili su u srijedu iz Hrvatske udruge ugovornih ordinacija.

Punktovi za cijepljenje u domovima zdravlja i naše ordinacije postat će mjesta širenja, a ne suzbijanja virusa, jer su to mali prostori u kojima se u novonastalim uvjetima trećeg vala epidemije ne mogu osigurati potrebne epidemiološke mjere, priopćili su iz HUUGO-a, prenosi HRT.

Nadaju se stoga da će institucije shvatiti potrebu organiziranja cijepljenja na velikim punktovima na kojima će zdravstveni djelatnici biti samo cjepitelji, a ne i administratori. Ističu pritom da o velikim punktovima govore još od početka prosinca prošle godine. Sve ostalo je, napominju, improviziranje koje ne zadovoljava epidemiološke mjere i opstruira normalan rad u ordinacijama obiteljskih liječnika, a to je liječenje i savjetovanje akutnih i kroničnih bolesnika.

U sustavu zdravstva je 2.300 obiteljskih liječnika/ica s prosječnom starošću 56 godina, 80 posto su žene, 720 je starijih od 60 godina, a njih 200 starijih od 65 godina. To, naglašavaju, znači da se trenutno hrvatski javno-zdravstveni sustav oslanja na 920 liječnika/ica starijih od 60 godina kao glavnih procjepitelja, što smatraju neprihvatljivim.

“U tim godinama mnogi imaju multimorbiditete i svoje dijagnoze, a rad s povećanim obimom posla i dodatno izlaganje mogućem infektu tijekom cijepljenja stanovništva u doba pandemije za tu stariju populaciju naših kolega liječnika, a i medicinskih sestara u timu iznad te dobne granice rizičan je i životno ugrožavajući”  – kažu iz HUUGO-a u priopćenju.

Smatraju potrebnim da se stariji kolege u poslovima cijepljenja zamijene mladim zdravstvenim djelatnicima, ističući da će upravo to biti moguće na velikim punktovima.

– Veliki punktovi znače brzinu, jednostavnost i epidemiološku sigurnost, a to svi trebamo i želimo, istiuču u HUUGO-u.

Ordinacije poručile: Ovim tempom stariji od 65 i kroničari neće biti procijepljeni do ljeta
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap