Zašto domovi za starije rade nakon zabrane? Ministarstvo: Žale se na rješenje inspektora!

Jasmina Grgurić Zanze
19. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Zašto domovi za starije nastavljaju poslovati i nakon što im je izrečena zabrana rada? Najkraće rečeno, žale se rješenja inspekcije. Za one koji nemaju dozvolu, novčane kazne sada su povećane i do 200.000 kuna, upravo kako bi se stalo na kraj ilegalnoj praksi. Nepravilnosti treba prijaviti, no mnogi koriste dugotrajne sudske sporove kako bi nesmetano nastavili s pružanjem socijalnih usluga. Iz Ministarstva nam pojašnjavaju kakva je procedura.

Ilustracija: Pixabay

Prema Zakonu o socijalnoj skrbi, inspektor je dužan zabraniti rad domu ako više ne ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti, ne postupi po prethodnom rješenju inspektora kojim se naređuju mjere ili načinom pružanja usluga ugrožava zdravlje i sigurnost korisnika.

Također, inspektor je dužan zabraniti pravnoj osobi, odnosno obrtniku, pružanje socijalnih usluga te narediti fizičkoj osobi koja obavlja djelatnost socijalne skrbi prekid pružanja socijalne usluge, ako nisu pribavili rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta (licenciju) nadležnog tijela.

Važno je razlikovati domove koji nemaju dozvolu za rad (ilegani), bilo da je nikad nisu ni imali ili im je ona oduzeta, od onih kojima je inspekcija izdala rješenje o zabrani rada, no u konačnici oba ta doma rade ilegalno.

Imaju pravo žalbe na rješenje inspektora, odlučuje sud!

“Po donošenju rješenja o zabrani rada, inspektor obavještava nadležne centre za socijalnu skrb po prebivalištu korisnika koji su zatečeni kod takvih pružatelja usluga kako bi isti pružili korisniku i članovima obitelji ili obveznicima uzdržavanja pomoć prilikom pronalaska smještaja kod drugog pružatelja usluga” – kažu nam iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Latin: "U ilegalnim domovima smješteno je oko dvije do tri tisuće ljudi!"

Osim toga, protiv pružatelja usluge pokreće se optužni prijedlog radi počinjenja prekršaja pri nadležnom sudu, odnosno podnosi se kaznena prijava za pokretanje kaznenog postupka u slučaju sumnje na počinjenje kaznenog djela.

Sud donosi presudu u svakom pojedinom slučaju te određuje sankcije, a inspektor provodi kontrolni nadzor po izrečenoj zabrani rada te po potrebi donosi rješenje o izvršenju za pružatelje koji nisu postupili po prethodnom rješenju inspektora.

Međutim, svaki pružatelj usluge ima pravo na redovne i izvanredne pravne lijekove u odnosu na rješenje inspektora, o čemu odlučuje sud.

Kazne za rad bez dozvole povećane na 200.000 kuna!

“Važno je istaknuti kako su kazne za rad bez licence prema novom Zakonu o socijalnoj skrbi povećane na 100 do 200 tisuća kuna. Prijašnjim Zakonom iznos kazni bio je od 10 do 50 tisuća kuna” – naglašavaju iz Ministarstva.

Dom u Biogradu ilegalno radi već petu godinu!

Da se nastaviti raditi može i ilegalno, i to petu godinu bez ikakvih sankcija, potvrđuje slučaj obiteljskog doma u Biogradu koji posluje premda je u nekoliko navrata utvrđeno da dozvolu nema. U domu je lani izbila zaraza koronavirusom, a vlasnik je prijavljen zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti. Nepravilnosti u domu inspekcija je pronašla još 2016. godine, a rješenje o zabrani rada izdano je i 2018. godine. A dom – i dalje radi!

Iz Ministarstva objašnjavaju kako je to moguće.

sabina angelina latin
Obiteljski domovi do ožujka moraju uvesti sustav za dojavu požara, ali nisu to napravili. Evo zašto!

“U posljednjem nadzoru provedenom u veljači 2022. utvrđeno je da pružatelj usluge kojem je zabranjen rad i nadalje pruža uslugu smještaja, iako mu je rješenjem inspektora zabranjen rad. Na navedeno rješenje pružatelj usluga je koristio mogućnost podnošenja pravnih lijekova. Protiv navedenoga pružatelja podnesena je kaznena prijava temeljem saznanja koja su utvrđena ranijim nadzorom, kao i višekratno podnošeni optužni prijedlozi sudu zbog nepostupanja po rješenju inspektora.

Čak 108 rješenja o zabrani rada. Evo kako prijaviti dom!

U posljednjih pet godina, odnosno u periodu od 2017. do kraja 2021. godine na području Hrvatske doneseno je 108 rješenja kojima je izrečena zabrana rada ili zabrana obavljanja djelatnosti

Sumnjate na nepravilnosti? Evo kako i kome možete prijaviti dom za starije

pružanja socijalnih usluga. Od navedenog broja, 74 pružatelja je radilo bez dozvole, odnosno pribavljenog rješenja o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga (tzv. ilegalni), pojašnjavaju nam iz Ministarstva.

Nepravilnosti se mogu prijaviti Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Sektoru za upravni i inspekcijski nadzor u socijalnoj skrbi putem pošte na adresu Vukovarska 78, 10 000 Zagreb, putem e-maila pisarnica@mrosp.hr ili putem obrasca (Vrsta upita: predstavke i pritužbe) na službenoj stranici Ministarstva na ovom LINKU.

Zašto domovi za starije rade nakon zabrane? Ministarstvo: Žale se na rješenje inspektora!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap