Korona otkrila da je obiteljski dom za starije četiri godine radio – ilegalno!

Jasmina Grgurić Zanze
19. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Još 2016. godine, prema anonimnoj prijavi, inspekcija je pronašla ozbiljne nepravilnosti u privatnom obiteljskom domu u Biogradu. Rješenje o zabrani rada izdano je tek 2018. godine, no čak četiri godine kasnije dom i dalje radi! Razotkrila ga je korona u srpnju ove godine te policijska prijava koja je nakon toga uslijedila. U međuvremenu, 90-godišnji bračni par štićenika optužio je mladog vlasnika da im je lani pokušao uzeti stan u Zagrebu.

Foto: Pixabay

Da su virus u privatni obiteljski dom za starije osobe u Biogradu, prvi takav na tom području, unijeli necijepljeni djelatnici krajem srpnja ove godine tek je šturo tada izvijestio zadarski Stožer civilne zaštite. Zarazilo se desetero korisnika, no bili su cijepljeni i nisu imali teže simptome bolesti. Na kraju se ispostavilo da je jedan stariji gospodin ipak završio u bolnici, ali srećom nitko umro nije. A zbog takvog nemara je i mogao.

Zabrana rada prema vrlo ozbiljnom nalazu inspekcije

Njegovateljica brine o starijoj ženskoj osobi
Vlasnik ilegalnog doma za starije osobe prijavljen zbog širenja korone!

Sredinom ovoga mjeseca, iz također šturog policijskog izvještaja, javnost doznaje da je mladi vlasnik kazneno prijavljen zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti. No, isto tako navodi se da je on uslugu smještaja za starije osobe pružao bez pravnog temelja, što znači da je radio – ilegalno.

No, to za državu nipošto nije bila novost, jer mu je još 2018. godine Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izdalo rješenje o zabrani rada. Rad mu je zabranjen po pravomoćnom rješenju inspektora iz 2016. godine kada su u domu pronađene nepravilnosti. Inspekcija je na teren izašla po anonimnoj prijavi.

Naime, u domu je imao smještene čak 32 osobe, iako mu je dozvoljeno 18 korisnika. No, inspekcija je također ustanovila kako nije sklopio ugovor o radu sa zaposlenicima, vodio potrebne evidencije o radu te da je korisnike držao u nehumanim uvjetima; maleni sobama bez prirodnog izvora svjetlosti.

Bračni par optužio ga za otimanje stana u Zagrebu

Umirovljenike strpali u dom za starije i oteli im stan u centru Zagreba

Obaviješten je Centar za socijalnu skrb kako bi pomogao starijima kojima se prekida smještaj, kao i zadarska županija koja je domu izdala dozvolu za rad. On je pak nastavio raditi.

Da bi stvar bila gora, istog vlasnika lani je optužio stariji bračni par u 90-im godinama za oduzimanje stana od 60 kvadrata u Zagrebu, a na koji se on uknjižio protivno zakonu i njihovoj volji. Učinio je to, kako je tada pisao Večernji list, preko ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, iako je svojim štićenicima rekao da potpisuju punomoć kako bi stan mogli prodati. Dijelom novca od prodaje trebao se podmirit trošak njihova smještaja, a ostatak rasporediti unukama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap