Zaštita od sunca: Od sunčanice i toplinskog udara vas može spasiti ovih nekoliko stvari

Ana Kanazir
21. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Sunce je svake godine sve jače i može izazvati ozbiljne probleme kada se ne pridržavate savjeta. Prije svega je najvažnije izbjegavati jako sunce u razdoblju od 10 do 17 sati, a jednako tako treba paziti i na odjeću, koristiti kremu sa zaštitnim faktorom i imati šešir ili kapu na glavi.

Umirovljenica na ulici odgovara na pitanje o zaštiti od sunca

Zaštita od sunca | Foto: Mirovina.hr

Visoke temperature mogu izazvati toplinski udar kod ljudi, ali i kod životinja. Kako do toga ne bi došlo, potrebno je paziti na nekoliko stvari i koristiti pravilnu zaštitu od sunca.

Umirovljenici spadaju u skupinu kojoj sunce može puno lakše izazvati probleme. Kod njih može vrlo lako doći do dehidracije o kojoj smo pisali u ovom tekstu, ali i do sunčanice koja može biti posebno opasna.

Ipak, osim izbjegavanja sunca u razdoblju od 10 do 17 sati, treba paziti i na još neke stvari. HZZO je izdao svoje preporuke za zaštitu od sunca, a među njima su se našli ovi savjeti:

  • Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala,
  • Pijte puno vode,
  • Stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.
  • Jedite češće manje i tekuće obroke.
  • Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4.00 i 7.00 sati i poslijepodne nakon 17.00 sati.
  • Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

Provjerili smo kako se štite umirovljenici na ulicama Zagreba, a što su nam rekli možete vidjeti ispod:

Također, zanima nas i kako se vi štite od sunca, pa nam ispod možete dati svoj glas:

Kako se štite od sunca?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap