Zaraženo 146 novih, dvije starije osobe preminule, 14 na respiratoru

Jasmina Grgurić Zanze
31. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 9:30 sati. Zaraženo je 146 novih osoba u  posljednja 24 sata, pri čemu ih je testirano 1.591. Na respiratoru su četiri nove osobe, 14 ukupno, a aktivnih slučajeva je 2.650. U bolnici je 28 novih pacijenata, a dvije starije osobe su preminule.

Ministar Vili Beroš (Snimak zaslona/N1)

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako u posljednja 24 sata imamo 146 novih slučajeva zaraze Covidom-19. Aktivnih je sada 2.650, a od početka izbijanja epidemije u veljači imamo 10.270 zaraženih. Testirana je 1.591 osoba.

Preminuli stariji muškarac i žena

Na bolničkom liječenju novih je 28 pacijenata, a na respiratorima njih 14, pri čemu su četiri nova u jednom danu. Preminule su dvije osobe, 71-godišnji muškarac iz Osijeka koji je bio na respiratoru i imalo kronične bolesti te 76-godišnja žena iz Vinkovaca, također s kroničnim oboljenjima. Ukupno su preminule 184 osobe.

Profesorica Alemka Markotić pojasnila je povećanje pacijenata na bolničkom liječenju.

“Njihova prosječna dob je 45 godina, osobe na respiratoru imaju teške oblike bolesti i kako se povećava broj inficiranih, tako je i sve osoba više u bolnici. Većina pacijenata ima upalu pluća i stabilni su, te je uglavnom riječ o srednje teškim slučajevima” – pojasnila je.

Preko granice se iz “trećih zemalja” i dalje ne može, a teretane na splitskom području opet mogu raditi.

“Produžili smo odluku o zabrani graničnih prijelaza do 15. rujna, prihvaćamo prijedlog Splitsko-dalmatinske županije o obustavi odluke o zabrane rada teretana i fitness centara” – rekao je ministar Božinović.

Aktivacija broja 113, bolnice u stanju pripravnosti

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, najavio je da će ponovo biti aktiviran broj 113 kako bi građani mogli iznova dobivati informacije o epidemiji.

Beroš je prokomentirao i nove zahtjeve epidemiologa, rekavši da su svi zahtjevi utemeljeni i da će se za desetak dana organizirati sastanak kako bi im se pomoglo. Pojasnio je i kriterije za odlazak u samoizolaciju.

” Nema nikakvih novih kriterija. Mi smo 21.8. objavili kriterije za testiranje, tamo je objavljeno tko će se testirati i tko će se samoizolirati. Često se događa da se svi stave u samoizolaciju, iako su neki bili udaljeni više metara i imali maske. Detaljnom anamnezom trebamo bolje procijeniti rizik i odrediti tko treba u samoizolaciju… Negativan test ne prekida samoizolaciju” – kazao je Capak.

Da su pojedine bolnice u stanju pripravnosti, rekao je Beroš, a ako to bude potrebno, ponovno će se reaktivirati neki centri za prihvat bolesnika, kao što je to bilo i na proljeće.

 

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap